Waarom loopt het aantal besmettingen uit de hand in Israël en het Verenigd Koninkrijk, twee landen waar het snelst gevaccineerd wordt tegen covid-19? Moeten we vrezen dat de vaccins niet werken?
Vandaag stemt de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement over een wetsvoorstel om schendingen van milieu- en mensenrechten in de productieketens van bedrijven aan banden te leggen. "Zelfregulering wordt ingeruild voor juridisch afdwingbare verantwoordelijkheid", zegt Europees Parlementslid Lara Wolters.
Hans Achterhuis, Nederlands eerste Denker des Vaderlands, praat met Knack over wat Hannah Arendt ons leert over Donald Trump, al te gemakkelijke technologiekritiek en waarom hij zichzelf geen 'dor hout' vindt.
Thomas Dermine is de rijzende ster aan het Franstalige en Belgische politieke firmament. Hij was hoofd van de PS-studiedienst, architect van de huidige Vivaldi-coalitie en moet nu als staatssecretaris voor de Relance de economie ondersteunen. 'Ik heb hard gewerkt om als "luie Waal" de eerste van de klas te worden.'
Het spanningsveld tussen de coronamaatregelen en onze mentale gezondheid is de voorbije maanden druk besproken. Op sociale media circuleren groteske overdrijvingen en gevaarlijke desinformatie over zelfdodingscijfers, die het debat niet vooruithelpen.
In onze ouderenzorg groeit het aantal Indiase verpleegkundigen snel. Vlaamse scholen helpen hen via een verkort traject aan het vereiste diploma. De rol van de Indiase zakenman Babu Abraham daarbij is niet onbesproken.
Het aantal gevaccineerden in de VS, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie loopt ver uit elkaar. Ook binnen de EU zijn er grote verschillen. Hoe komt dat toch?
Terwijl westerse landen uit voorzorg tot zes keer meer vaccins bestelden dan strikt noodzakelijk, staat de rest van de wereld voorlopig nog in de kou. Noodgedwongen lonkt die 'rest' naar China en Rusland, die hun vaccins al volop inzetten als geopolitiek wapen.
De nanotechnologie die wordt gebruikt om het coronavaccin te fabriceren, zou ook nuttig kunnen blijken voor kankerbehandelingen, meent emeritus professor Marcel Van de Voorde. 'De mogelijkheden zijn eindeloos.'
Houders van niet-Europese diploma's verpleegkunde komen in België moeilijk aan de bak. 'Ik mocht alleen residenten wassen en helpen aankleden, schoonmaken en eten ronddragen.'
Ze raakten voor het eerst aan de praat toen zij nog een studente was, en hij een asielzoeker. Vandaag presenteren Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi het Poëziegeschenk - het eerste ooit dat door een duo is geschreven.
De brexit maakt de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk sinds 1 januari 2021 wel wat lastiger, maar daar laat de ware anglofiel zich niet door afschrikken.
'Door het gevoerde drugsbeleid kon de georganiseerde misdaad zich diep nestelen in de Nederlandse samenleving', schrijft Cyrille Fijnaut in zijn nieuwe boek over de zware misdaad in Rotterdam.