Maakbaar: wat kunnen designers leren van het bos?

Bos © Getty Images/iStockphoto

Het project Maakbaar ondersteunt ontwerpers die duurzaam design willen creëren. Op de nieuwe website duurzaamdesign.be vinden ondernemers, wetenschappers en ontwerpers uitdagingen om samen rond te werken.

Alles wat we doen en consumeren heeft een impact op ons milieu. Ook design kan een grote invloed hebben op ecologisch, sociaal en economisch vlak. BOS+, Flanders DC en de OVAM lanceren het project Maakbaar omdat ze dromen van een meer duurzame designsector. Ze stellen de vraag ‘wat kan een ontwerper leren van het bos?’ Op hun website dagen ze verschillende partijen uit om uitdagingen rond duurzaam design aan te gaan.

Thibaut Joris, medewerker bij BOS+ licht het project toe: ‘Met Maakbaar willen we duurzaam handelen stimuleren bij ontwerpers én bij burgers. Design heeft de kracht om mensen te doen dromen en te verrassen. Bovendien is het een sector die draait om innovatie en creativiteit, en dus perfect geplaatst om een voortrekkersrol op te nemen in de transitie naar een meer duurzame samenleving.’

‘Duurzaam design’ wijst niet alleen op een ecologische insteek, maar ook sociaal en economisch interessant design. Duurzaamheid in de brede zin van het woord dus. Niet alleen het indijken van de negatieve impact van de gebruikte materialen op ons leefmilieu en dat van de rest van de wereld, maar ook innoverend te werk gaan tijdens het ganse ontwikkelings- en ontwerpproces.

Geïnteresseerden kunnen surfen naar duurzaamdesign.be en de uitdaging aangaan. De meest interessante resultaten worden beloond met een plaats in het Design museum Gent, de designweek in Milaan en de designbeurs Casa Cor in Lima. Eén van de geselecteerde ontwerpers mag op reis naar Peru voor een samenwerking met de Shipibo Konibo, een inheemse gemeenschap die het eerste FSC-gecertificeerde gemeenschapsbos van Peru beheert. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content