Eddy Eerdekens

Zet SP.A Bart De Wever een pad in de korf in Antwerpen?

Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Wordt Bart De Wever burgemeester van Antwerpen of zet de Stadslijst van Patrick Janssens hem alsnog een pad in de korf?

‘Ik zie mezelf niet besturen met Bart De Wever.’ Dat zei afscheidnemend burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens in het VRT-programma Café Corsari. ‘De kans dat we samen in een ploeg gaan zitten, is extreem klein.’

Janssens maakte niet helemaal duidelijk of hij enkel over zichzelf sprak of voor de hele Antwerpse SP.A. Toch heeft hij aan De Wever gezegd dat hijzelf optreedt als onderhandelaar voor zijn partij als het gaat over de coalitievorming in Antwerpen.

‘De Wever vroeg mij wie hij moest bellen als hij met SP.A wilde onderhandelen. Ik heb hem gezegd: bel mij maar.’

Zijn dit emotionele uitspraken van een verslagen man of maken ze deel uit van een strategie? Is de SP.A wel bereid om Bart De Wever zomaar de sleutel van het Schoon Verdiep te geven?

Allicht niet toevallig ging dezelfde avond SP.A-voorzitter Bruno Tobback tijdens het voorzittersdebat van VRT zwaar in de clinch met Bart De Wever. Tobback verweet De Wever dat hij zich kinderachtig gedraagt omdat hij kritiek heeft op de coalitievorming in vele gemeenten.

De Wever had zijn beklag gedaan over het feit dat zijn partij in vele steden en gemeenten uit de coalitie wordt geweerd. ‘Dat is de schuld van hogere instanties. Wij zullen hen de rekening presenteren,’ zei De Wever.

“Zoals het vandaag verloopt, verloopt het bij mijn weten al sinds mensenheugenis bij gemeentelijke coalities”, zei Tobback. “Daar nu op deze manier weeral over klagen, dat is het kind dat bij de meester gaat klagen terwijl hij zelf met zijn vingers in de snoeppot heeft gezeten. Het is kinderachtig.”

Al even opvallend was de zware uithaal van de Gentse SP.A-burgemeester Daniël Termont. In een interview met de VPRO-radio noemde Termont de N-VA een extreemrechtse partij. ‘Ik kreeg koude rillingen van de overwinningsspeech van Bart De Wever. Hij sprak de harde taal van het Vlaams Belang.’

Zware beschuldigingen en zware verwijten die in normale omstandigheden beperkt blijven tot voor de verkiezingen. Na de stembusgang zijn gezworen vijanden altijd weer on speaking terms omdat anders niet onderhandeld kan worden. Dat lijkt dit keer niet het geval.

De Wever en Janssens – of tenminste N-VA en De Stadslijst van SP.A en CD&V – zijn in Antwerpen zo goed als veroordeeld tot een coalitie met elkaar. Geen van beide wil in zee met Vlaams Belang, dat 5 zetels heeft. Dat maakt dat enkel een coalitie tussen N-VA en de Stadspartij een ruime meerderheid oplevert, die absoluut nodig is om de stad te kunnen besturen.

Dit zijn de mogelijke coalities in Antwerpen als de Stadslijst samen blijft Coalitie Aantal zetelsResultaat N-VA + Stadslijst 40/55 ruime meerderheid N-VA + Groen + Open VLD 29/55 te krappe meerderheid N-VA+ Groen + Open VLD + PVDA 33/55 erg onwaarschijnlijk

Dit zijn de mogelijke coalities als SP.A en CD&V apart onderhandelenCoalitieAantal zetelsResultaatN-VA + SP.A35/55ruime meerderheidN-VA + CD&V28/55te krappe meerderheidN-VA + CD&V + Groen32/55mogelijkN-VA + CD&V + Open VLD30/55mogelijkN-VA + CD&V + PVDA32/55erg onwaarschijnlijk

Patrick Janssens gaf al toe dat hij een persoonlijke aversie heeft tegen Bart De Wever, maar ook de programma’s van beide partijen liggen mijlenver uit elkaar.

Mogelijk staat nog iets veel belangrijkers een coalitie tussen N-VA en de Stadslijst in de weg. Bart De Wever heeft van de gemeenteraadsverkiezingen de inzet gemaakt voor de nationale politiek. In zijn overwinningsspeech richtte hij zich eerst tot premier Elio Di Rupo nog voor hij de Antwerpenaren toesprak. Hij riep Di Rupo op om onmiddellijk werk te maken van het confederalisme.

Volgens The Financial Times waren de gemeenteraadsverkiezingen voor De Wever niet meer dan een referendum over de splitsing van het land. De Wever zelf heeft herhaaldelijk gezegd dat de regering Di Rupo conclusies moet trekken uit de gemeenteraadsverkiezingen en dat hij deze verkiezingen beschouwt als een opstapje naar de nationale verkiezingen van 2014.

De campagne voor die verkiezingen is begonnen op het moment dat de deejay in de Zuiderkroon ‘de plaat afzette’ zodat De Wever kon beginnen aan zijn overwinningsspeech.

Als de SP.A en CD&V meestappen in deze redenering, dan vormen ze in Antwerpen geen coalitie met Bart De Wever. In het beste geval wachten hem dan lange en slopende onderhandelingen die moeilijk te combineren zijn met het voorzitterschap van N-VA en nog minder met de voorbereiding van de verkiezingen van 2014. De Wever moet dan wel zijn aandacht verleggen naar het lokale niveau. Hij heeft daar geen ervaring mee en blijkbaar heeft hij er ook niet veel zin in.

Terwijl Elio Di Rupo ‘het signaal’ van Bart De Wever straal negeert, geven SP.A en CD&V dan op hun beurt meer dan één signaal: De Wever wordt niet zomaar voetstoots burgemeester van Antwerpen (hoe groot is zijn overwinning dan nog?), er zijn nog heel veel Antwerpenaren die niet op N-VA hebben gestemd en de Vlaamse regeringspartijen laten in Antwerpen niet zomaar over zich heen lopen door De Wever.

Laat De Wever nu in Antwerpen maar eens 541 dagen onderhandelen over een bestuursakkoord.

De media-optredens van de SP.A-kopstukken gisteravond doen vermoeden dat er op zijn minst wordt nagedacht over dit scenario.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content