Johan Van Overtveldt (N-VA)

Zes redenen waarom Sarkozy uit zijn nek kletst

Johan Van Overtveldt (N-VA) Europarlementslid, voormalig minister van Financiën en ex-hoofdredacteur Trends en Knack.

In een verkiezingsstrijd mag veel, maar wat de Franse president Nicolas Sarkozy nu doet, gaat toch wel heel ver.

In een verkiezingsstrijd mag veel, maar wat de Franse president Nicolas Sarkozy nu doet, gaat toch wel heel ver. “De financiële crisis is voorbij”, zo orakelt le Petit Napoleon in een interview met de Franse regionale krant Ouest-France. Een niet-limitatieve lijst van redenen waarom die uitspraak van Sarkozy kant noch wal raakt, bevat de volgende zes elementen:

Het tweede Griekse hulpplan volstaat niet om het land te redden. De recessie verscherpt verder, de werkloosheid zit al ruim boven de 20% en de begrotingssituatie blijft out of control. De komende verkiezingen zullen extreem links en extreem rechts incontournable maken. Het IMF is erg pessimistisch over Griekenland.

Portugal dreigt in het Griekse schuitje te verzeilen. Vooral het totale onvermogen van het land om economische groei te genereren, is een zwaar probleem. Er wordt luidop over de noodzaak aan een tweede reddingsplan gesproken. Ook Ierland komt stilaan terug in de vuurlijn. Het land wil alvast soepeler voorwaarden voor haar terugbetalingen.

Duitsland wil enkel maar een cosmetische ingreep naar het Europese stabiliteitsfonds (EFSF/ESM) toe. De reële financiële slagkracht van het “nieuwe” fonds zal volgens de plannen van Berlijn beperkt blijven tot maximaal 500 miljard euro.

In Italië zakt de populariteit van premier Mario Monti als een baksteen. Een maand geleden stond nog ruim 60% van de Italianen achter hem, vandaag nauwelijks nog 40%, zo blijkt uit peilingen. Het feit dat Monti nu aan hervormingen van de arbeidsmarkt wil beginnen, is daar zeker niet vreemd aan. Technocraat Monti kondigde prompt aan dat hij misschien voor 2013 vertrekt (dus heel snel).

In Spanje blijft de huizenmarkt verder in elkaar klappen. Dit weegt erg zwaar op de bestedingsmogelijkheden van de gezinnen en op de resultaten van de banken. Grote vrees blijft er ook over de reële omvang van het totale begrotingstekort in Spanje.

De druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om niet te stoppen met financieringen op 3 jaar en zelfs een nieuwe dosis toe te dienen na de 1000 miljard van de voorbije maanden neemt toe. Zowel overheden als banken staan in Europa voor twee kwartalen van enorm zware financieringsbehoeften.

Uiteraard heeft zeker de Franse president recht op zijn visie. Het probleem met de uitspraak van Sarkozy dat “de financiële crisis voorbij is” is dat het toch weer de verwachtingen in die richting aanscherpt zonder dat daar echt veel redenen voor zijn. Er kunnen dus nadien enkel maar ontgoochelingen volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content