Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

15/12/10 om 13:27 - Bijgewerkt om 13:27

Yves Leterme

Die Leterme valt ons meer en meer mee. Gaat hoog eindigen bij de komende verkiezingen.

Yves Leterme heeft in korte tijd twee goede beurten gemaakt. Eerst gaf hij, ein-de-lijk iemand die het doet, die onbeschofte vlegels van de VRT-praatprogramma's lik op stuk door zich niet te laten onderbreken, en door Onan De Vadder te reduceren tot wat hij is: een heteluchtballon. Wist zich geen blijf meer met zichzelf nadat hij van de set was weggelopen. Degenen onder u die graag hadden meegedaan aan het wereldkampioenschap Dwaze Knuppel: laat u niet ontmoedigen, zilver kan nog.

Het moment waarop Onan van lieverlee weer in zijn stoel moest gaan zitten, terwijl Leterme nog altijd bezig was aan een best interessant exposé over de asielproblematiek, was de grootste vernedering sinds 1077, toen Hendrik de Vierde drie dagen op bloten voeten in de sneeuw van Canossa moest ronddabberen vooraleer paus Gregorius de Zevende eventueel wou overwegen om zijn uitsluiting uit de kerk op te heffen.

Dju, dat waren nog eens tijden. Uw dienaar gelooft in God noch gebod en is de grootste antipaap van dit land, maar niettemin betreuren wij dat de katholieke kerk haar grootheid en haar macht heeft verloren. Een mens mag er toch niet aan denken dat de pompeuze burchten van Vaticaanstad, gebouwd om elke nietige bezoeker van bij zijn aankomst meteen zo plat als een vlieg te slaan, ooit in handen vallen van ordinaire projectontwikkelaars. Of dat de prachtige abdijen, oases van rust en bezinning, en van perverse fantasieën, mismeesterd zouden worden door seculiere entrepreneurs.

Is het niet triest om te zien hoe alleen Herman Van Rompuy en Geertrui Windels nog naar de kerk gaan? De Europese president, gevraagd naar zijn mening over het incident tussen Leterme en De Vadder, twee heerschappen die hij met grote zekerheid nimmer tot zijn vriendenschaar zal rekenen: 'Ik kijk nooit naar De zevende dag. Op zondagvoormiddag ga ik naar de mis en daarna komen de kleinkinderen. En als dat niet zo was, keek ik nog niet.'

Een tweede goede beurt maakte Leterme door de Rwandese dictator Paul Kagame niet te ontvangen. Opmerkelijk, want sommigen van zijn voorgangers vielen deze door de Verenigde Naties van oorlogsmisdaden en genocidaire massamoord beschuldigde tiran om de hals. Iemand het Joenk gehoord? Of de Rat?

Nee, die Leterme valt ons meer en meer mee. Gaat hoog eindigen bij de komende verkiezingen.

Koen Meulenaere

Onze partners