Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

24/09/10 om 09:29 - Bijgewerkt om 09:29

Woordvoerders

Het mag oprecht jammer worden genoemd dat er in Mechelen zo weinig misdaad is.

Er zijn in ons ingewikkelde land zevenentwintig parketten. En vierduizend zeshonderd parketwoordvoerders of -woordvoersters. Elke dag komen er twintig bij. Men krijgt de indruk dat alleman die op een parket werkt ook meteen woordvoerder is. Dat zou niet mogen. Niet iedereen mag zich zomaar arts noemen, en zo is ook het beroep van woordvoerder wettelijk beschermd en bepaald: een woordvoerder is een keurig geklede aansteller die professioneel en fulltime liegt in naam van een ander.

Van alle parketwoordvoerders is Erika Colpin de mooiste en Jos Colpin de lelijkste. Over Annemie Serlippens, die rosse van Gent, kan men discussiëren maar beter niet in haar aanwezigheid, de kleur van haar kapsel is ook die van haar karakter. Erika Colpin is substituut van de procureur des Konings in Mechelen en een bewust ongehuwde moeder. Althans, zo staat het op de website van het parket: ze is bom-magistrate. Het mag oprecht jammer worden genoemd dat er in Mechelen zo weinig misdaad is. En als ze er is, speelt ze zich af binnen de besloten muren van het college van burgemeester en schepenen. Daarom krijgen we Erika heel wat minder vaak te bewonderen dan Jos, die in Brussel frequenter met mediatieke criminaliteit mag uitpakken.

Jos Colpin, eerste substituut van de procureur des Konings, is de stamvader van alle parketwoordvoerders, stichtend en lichtend voorbeeld, en lijkt altijd recht van een deugddoende lunch te komen. De resten van een romig chocoladetoetje zitten nog in zijn baard, en zijn hemd spant over zijn met allerlei lekkernijen gevulde buik.

Jos kan op onnavolgbare wijze en in een niet te imiteren kromtaal uitleggen waarom deze of gene is aangehouden of vrijgelaten. Slaagt er ook altijd in om met een uitgestreken gezicht toch net de neutraliteit te schenden die hij als woordvoerder verondersteld wordt te eerbiedigen en er gauw zijn eigen mening nog tussen te draaien. Kardinaal Danneels is door het Brusselse parket urenlang ondervraagd maar niet in verdenking gesteld? Dan voegt Jos, een atheïst en een antipaap, er zonder vraag van de journalist nog droogweg aan toe: 'Dit kan natuurlijk in een later stadium nog wel gebeuren, als de onderzoeksrechter ook inziet dat het nodig is.'

Vorig jaar werd hij zelf in opspraak gebracht. Door Humo. Werd ervan beschuldigd tips te hebben gegeven aan zijn vriend en partijgenoot Leo Guns, de liberale burgemeester van Affligem, die in verdenking was gesteld wegens geknoei met bouwvergunningen. Colpin zou hem de brief hebben gedicteerd die hij aan het Openbaar Ministerie moest schrijven, aan Colpin zelf dus. Annemie Bulté, alleen zij kan zoiets bedenken, sloot nadat ze Jos vijf bladzijden lang van een karrenvracht aan misdrijven had beticht haar artikel meesterlijk af met de laconieke zin: 'Jos Colpin, woordvoerder van het parket, was niet beschikbaar voor een reactie.'

Als Erika Colpin de dochter is van Jos Colpin, dan is de evolutietheorie bewezen.

Koen Meulenaere

Onze partners