Rémy Bonny (Jong Groen)
Rémy Bonny (Jong Groen)
voorzitter van Jong Groen Oostende
Opinie

21/08/12 om 09:04 - Bijgewerkt om 09:04

Wondermiddel tegen verkrachting? Geen pepperspray aan zee

Pepperspray is geen wondermiddel tegen verkrachters.

Wondermiddel tegen verkrachting? Geen pepperspray aan zee

Onlangs stelde Jong CD&v Oostende voor om pepperspray terug te legaliseren. In Oostende. Dat deden ze naar aanleiding van de nieuwsberichten omtrent de serieverkrachter. Ik, naast nog heel wat andere partijgenoten, durf me heel wat vragen stellen bij dergelijk voorstel. Het is tijd om de feiten omtrent pepperspray en het Jong CD&v voorstel naar buiten te brengen.

Ik heb al heel wat mensen, voornamelijk vrouwen, horen vragen of pepperspray nu eigenlijk mag of niet. Wettelijk mag pepperspray niet. Ik begrijp dat vrouwen die vraag stellen. Ik zou me ook onveilig voelen met een serieverkrachter in de buurt. Maar wie weet dat je op 3 à 4 meter van de dader moet staan om effect te hebben met pepperspray? Dat je na het spuiten van pepperspray in veel gevallen zelf ook irritatie oploopt? Dat daders, die onder invloed van drugs en/of alcohol zijn, weinig hinder ondervinden van pepperspray? Het klink misschien als een wondermiddel, maar bij een verkrachting is dat zeker niet het geval.

Pepperspray past ook niet echt in onze progressieve samenleving. Het kan voor blijvende oogletsels zorgen. Daarnaast zal er van een legalisatie van dergelijk wapen zeker misbruik gemaakt worden. Criminelen zullen meer dan ooit gebruik maken hiervan.

Maar wat werkt dan wel? Pepperspray alvast niet. Ik pleit voor het aanleren van een verdedigingssport in het onderwijs. Ik heb al dergelijke lessen gekregen, maar dat waren hoogstens vijf lessen. Niet genoeg dus. Een verdedigingssport moet je van jongs af aan leren. Ik ben de tricks ondertussen al vergeten.

Daarnaast zou ik toch ook wel eens de manier waarop Jong CD&v het voorstel doet willen laken. De lokale Jong CD&v afdeling vraagt om in Oostende pepperspray terug in te voeren. Zijn ze nu serieus? Iedereen die een beetje verstand heeft van de politieke structuren in dit land, weet dat de wapenwet enkel op federaal niveau aangepast kan worden. De lokale politiek heeft daar niks in te zeggen. Daarnaast is het federale parlement nu in reces, dus is de kans al heel klein dat die terug samen zal komen om pepperspray terug in te voeren. Daarnaast ontloopt Jong CD&v een weldegelijk bestaand probleem van seksisme en homofobie in Oostende.

Zonder dat we daarbij één bepaalde gemeenschap moeten gaan viseren. Vrouwen worden nagefloten in sommige Oostendse buurten. Dat is zo. En dat ga je niet oplossen met pepperspray. Van een partij die al sinds 1953 non-stop in de Oostendse meerderheid zit, verwacht je toch wat meer dan puur populistische voorstellen? Ik denk dat CD&v last heeft van verkiezingskoorts.

Maar we moeten natuurlijk ook afkomen met voorstellen om het sexisme en homofobie tegen te gaan. Niet met GAS-boetes. Alhoewel ze al wat meer terecht zouden zijn dan de jongerenwerende maatregelen die het stadsbestuur er al mee heeft genomen. Ik denk gewoon dat ze weinig effectief zullen zijn. Ik pleit meer dan ooit voor bemiddeling. Confronteer daders met hun gedrag.

Zowel seksisme, homofobie als zelfs verkrachting hebben niks te maken met het liefhebben van vrouwen of een afkeur hebben ten opzichte van homoseksuelen. Het heeft alles te maken met een machocultuur, een cultuur van machtsvertoon. Wie dader is moet herleert worden dat dergelijke feiten als sexisme niet kunnen in onze hedendaagse westerse maatschappij. Bemiddeling en confrontatie zijn dus veel effectiever, dan de meest gekende vormen van strafuitvoering. Maar natuurlijk: wie niet horen wil moet voelen? Voor de hardleerse mannen moeten we hard optreden. Iedereen krijgt een tweede kans, maar kansen kun je niet blijven krijgen!

Jammer en een gemiste kans. Dat is mijn besluit van het Jong CD&v voorstel. Ze konden een maatschappelijk debat in Oostende op gang getrokken hebben. Die kans hebben ze gemist door met een ongegrond populistisch voorstel af te komen. Hopelijk heb ik het met dit opiniestuk wat kunnen redden. Geen pepperspray aan zee!

Onze partners