WHO: ebola-epidemie zwaar onderschat

15/08/14 om 00:34 - Bijgewerkt om 04:59

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt uit de observaties van het eigen personeel dat de ebola-crisis een stuk ernstiger is dan tot dusver gedacht.

WHO: ebola-epidemie zwaar onderschat

Bloed wordt getest op het ebolavirus in het ziekenhuis van Kenema, Sierra Leone. © Reuters

Officieel zijn er 1.069 doden geteld en ongeveer 2.000 gevallen van besmetting. "Personeelsleden op de plaatsen waar er een uitbraak is, zien aanwijzingen dat de aantallen van gerapporteerde gevallen en overlijdens de omvang van de uitbraak sterk onderschatten", luidt het in een mededeling van de Wereldgezondheidsorganisatie. De WHO preciseert niet hoe groot de ware omvang dan wel is. Wel schat de organisatie dat de epidemie waarschijnlijk nog enige tijd zal duren.

Gevallen van ebola, dat werd al eerder opgemerkt, blijven soms ongedetecteerd, bijvoorbeeld omdat bewoners er niet zo tuk op zijn dat bekend wordt dat familieleden besmet zijn (omdat ze daardoor zelf ook als een gezondheidsrisico bekeken kunnen worden). Of omdat ze gewoon wantrouwig staan tegenover overheidsinstanties. Of omdat ze op afgelegen plaatsen wonen, en niet geteld worden.

Economische terugslag

Ondertussen meldt kredietbeoordelaar Moody's dat de ebola-uitbraak een grote economische en budgettaire impact kan hebben op de West-Afrikaanse landen. Verschillende grote bedrijven, onder meer staalbedrijf ArcelorMittal, hebben hun activiteiten in de getroffen landen op een lager pitje gezet. Dat kan, in combinatie met verhoogde uitgaven in de gezondheidssector, druk zetten op de begrotingen en de economische groei bedreigen, aldus Moody's.

Sierra Leone liet al verstaan dat de groeiprognose van 14 procent dit jaar wellicht niet gehaald zal worden. In Guinee en Liberia rekende het IMF op een groei van respectievelijk 4,5 en 7 procent.

VS-families

Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken roept de families van hun diplomatiek personeel terug uit Sierra Leone. De beslissing is "uit voorzorg" genomen, zo heet het, en "omdat de toegang tot de gezondheidszorg door de heersende epidemie moeilijker is geworden".

Op 7 augustus hadden de VS ook al de gezinnen van de diplomaten in Liberia opdracht gegeven om dat land, dat ook door de ebola-epidemie is getroffen, te verlaten. (Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners