Zweedse vogels stierven aan plots geweld

07/01/11 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

De autopsie van enkele van de dode vogels in Zweden toont aan dat de dieren overleden door plots geweld en niet aan een infectie of ziekte.

Zweedse vogels stierven aan plots geweld

© Epa

Tussen de 50 en 100 dode kauwen, een vogel uit de kraaienfamilie, werden dinsdagavond laat op straat aangetroffen in het stadje Falkoping, in het centrum van Zweden. Volgens zoologe Marianne Elvander van het Zweeds Nationaal Veterinair Instituut zijn de vogels geraakt door een bot instrument en stierven ze aan verschillende interne bloedingen.

Enkele Zweedse kranten denken dat de vogels het zout op de straat aan het oppikken waren toen ze door een voorbijrazende vrachtwagen werden overreden. Reddingswerker Christer Olofsson vertelde aan de krant Aftonbladet dat een vrachtwagenchauffeur hem had opgebeld om te zeggen dat hij een groep vogels had aangereden, maar dat hij daar niet veel aandacht had aan besteed tot het verhaal internationale aandacht kreeg. De dierenartsen wijzen er echter op dat veel vogels geen tekenen van een aanrijding vertonen.

De Zweedse vogelsterfte is het derde mysterieuze vogelincident in een week tijd. Enkele dagen geleden stortten duizenden vogels neer in de Amerikaanse staat Arkansas. Ook in Louisiana vielen 500 vogels uit de lucht. Een theorie is dat de vogels getraumatiseerd waren door nieuwjaarsvuurwerk en overleden aan een botsing met externe objecten.

Lees meer over:

Onze partners