Zwaartekracht: sommige stukjes van onze hersenen zijn slimmer dan wijzelf

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

In moeilijke omstandigheden kunnen onze hersenen zichzelf voor een deel uitschakelen.

Tijdens een zogenoemde paraboolvlucht, waarbij een vliegtuig steil omhoog beweegt om vervolgens een vrije val in te zetten, wordt de zwaartekracht 20 seconden lang opgeheven. De gewichtloosheid die passagiers daarbij ervaren geeft een ongemakkelijk gevoel. Dat komt onder meer omdat onze hersenen niet weten wat te doen: ze kunnen geen betekenis meer geven aan wat ons lichaam doet.

Fysicus Floris Wuyts van de Universiteit Antwerpen en zijn collega’s hebben aangetoond dat de hersenen snel reageren op het verdwijnen van de ‘verticaliteit’ die onze relatie met de zwaartekracht kenmerkt: ze schakelen het voor het ongemakkelijke gevoel verantwoordelijke stukje deels uit. In Scientific Reports beschrijven de onderzoekers hoe ze dat proces in beeld konden brengen. De reacties van de hersenen van proefpersonen varieerden, waardoor sommigen beter op de gewichtloosheid reageerden. Dat inzicht kan helpen om te begrijpen wat er gebeurt bij mensen die duizelig worden in drukke situaties: ook dat probleem ontstaat wanneer onze hersenen moeite hebben om prikkels te verwerken.

Een wat vreemde studie in The Journal of Neuroscience toont aan dat sommige delen van onze hersenen beter voorspellingen kunnen maken dan wijzelf. Neurologen bestudeerden de activiteit in een specifieke hersenzone bij mensen die projecten bestudeerden. Bij een project dat later succesvol zou blijken, lag die activiteit hoger dan bij een minder geslaagd project. Intrigerend was dat de proefpersonen zelf niet konden uitmaken welk project het succesvolst zou zijn. Tijdens onze besluitvorming daarover is er waarschijnlijk interferentie door andere hersenzones.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content