Zuchten is nuttig

12/07/10 om 17:30 - Bijgewerkt om 17:30

Zuchten moet de ademhaling bij stress weer in de juiste cadans brengen.

Zuchten is nuttig

Zuchten lijkt te suggereren dat de zuchter het niet meer ziet zitten, maar psychologe Elke Vleminx en haar collega's van de K.U.Leuven stellen in het vakblad Physiology and Behavior dat het omgekeerd is, dat de zuchter zoekt naar wat rust.

Gezucht kan een nuttige functie hebben. Het werkt als een onbewuste strategie om stress te beheersen door de ademhaling opnieuw normaal te laten verlopen.

De conclusie volgde uit metingen van mensen aan wie gevraagd werd een al dan niet stressvolle taak tot een goed einde te brengen. Tijdens stress wordt de ademhaling van mensen steeds onregelmatiger. Ook spieren gaan zich meer spannen.

Een zucht kan een duidelijk signaal naar de regulator van de ademhaling sturen om het ritme weer in de juiste cadans te brengen, als een soort knop om orde op zaken te stellen. Spieren reageren op de hernieuwde rust door zich ook te ontspannen.

Zuchten helpt echter alleen als het spontaan gebeurt, zonder erbij na te denken. Als de proefpersonen gevraagd werd regelmatig en bewust te zuchten, verloor het zijn effect.

Dirk Draulans

Lees meer over:

Onze partners