Zonnevliegtuig overleeft de nacht

08/07/10 om 08:30 - Bijgewerkt om 08:30

Het "zonnevliegtuig" Solar Impulse heeft zijn eerste nachtvlucht op zonne-energie tot een goed einde gebracht.

Zonnevliegtuig overleeft de nacht

© Epa

Vanop de Zwitserse luchthaven van Payerne steeg het vliegtuig woensdagochtend op en rond zonsopgang donderdagochtend had de Solar Impulse meer 26 uur op de teller staan.

Bedoeling is om het toestel op zonne-energie in 2013 rond de wereld te laten vliegen.

"Voor het eerst heeft een zonnevliegtuig een dag en nacht op rij gevlogen zonder brandstof", wist piloot Bertrand Piccard donderdagochtend te vertellen op het vliegveld van Payerne.

Het prototype HB-SIA kon woensdag de ideale weersomstandigheden meepikken: het toestel klom tot een hoogte van 8.700 meter om voldoende zonne-energie op te slaan om de nacht door te komen.

Nachtvlucht

's Nachts daalde het vliegtuig tot een hoogte van ongeveer 1.500 meter. Tijdens zijn nachtvlucht maakte het vliegtuig verschillende toertjes tussen het vliegveld en het meer van Morat aan een snelheid van ongeveer vijftig kilometer per uur om het maximum aan energie uit te sparen.

In 1999 startte het project van de Solar Impulse. De eerste vlucht vond plaats op 7 april. Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 63,4 meter en weegt 1.600 kilo. Op de vleugels zijn 12.000 fotovoltaïsche cellen bevestigd, die de nodige energie produceren.

Lees meer over:

Onze partners