“Zonnevliegtuig” maakt eerste succesvolle vlucht

© Belga

De vleugels van de Solar Impulse zijn volledig bedekt met zonnepanelen die vier elektrische motoren van stroom voorzien.

Op de militaire luchthaven van het Zwitserse Paynerne heeft Solar Impulse, het prototype van een vliegtuig dat volledig op zonne-energie vliegt, een succesvolle testvlucht gemaakt.

Volgens getuigen zijn zowel het opstijgen en het landen zeer vlot verlopen. Met deze testvlucht wilde het Solar Impulseteam ontdekken hoe zo’n groot en licht vliegtuig precies vliegt.

De vleugels van het vliegtuig zijn volledig bedekt met zonnepanelen die vier elektrische motoren van stroom voorzien. Sinds december doet het team al testen met het protype HB-SIA dat een spanwijdte heeft van 63,40 meter. Toen ging het “zonnevliegtuig” nooit hoger dan 60 centimeter over een afstand van maximum 300 meter.

“Dit is een zeer belangrijk moment na zeven jaar onderzoek en werk”, zei co-oprichter Andre Borschberg net voordat de testpiloot Markus Scherdel opsteeg met de Solar Impulse.

Rond de wereld

Nu de eerste testvlucht geslaagd is, volgt later dit jaar een nachtvlucht. Op basis van de resultaten van beide vluchten, zal het team een nieuw vliegtuig bouwen.

Daarmee zullen twee piloten proberen de Atlantische Oceaan over te steken in 2012. Als dat lukt, zal het eerste vliegtuig dat volledig werkt op zonne-energie een vlucht rond de wereld maken in twee jaar tijd.

Die tocht zal Bertrand Piccard maken. Hij leidt het project en vloog eerder al rond de wereld met een ballon. Samen met Borschberg zal hij het “zonnevliegtuig” besturen tijdens de wereldreis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content