Zonnestormen veroorzaken chaos op aarde

28/06/10 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:39

Zonnewinden zouden de wereld wel eens volledig zonder stroom kunnen zetten, schrijft het Amerikaanse vakblad 'New Scientist'.

Zonnestormen veroorzaken chaos op aarde

© EPA

Toen vorig jaar in Australië de spanning in de hoogspanningsleidingen schommelde, stonden wetenschappers voor een raadsel. De stroomvoorzieningen liepen normaal, er was geen onweer geweest en het verbruik was niet ongewoon hoog. Richard Marshall van het 'Australian Bureau of Meteorology' merkte dat er tegelijkertijd een zonnestorm had plaatsgevonden.

De geladen deeltjes die de zon continu afstoot, komen terecht in het heelal. Als de deeltjes door een zonnestorm tegen een snelheid van 3.000 m/s de aarde bereiken, kan dit chaos veroorzaken. Zo veranderen ze het magnetisch veld rond de aarde en beïnvloeden ze elektronische apparaten, navigatiesystemen en satellieten.

Toch heeft zo'n storm niet enkel negatieve effecten op de aarde. De deeltjes worden door het aardmagnetisch veld afgebogen en met grote snelheid de atmosfeer ingejaagd ter hoogte van de Noord- en de Zuidpool. Dit veroorzaakt dan uiteindelijk het kleurrijke poollicht.

Stroomonderbrekingen

De zwaarste geregistreerde zonnestorm ooit vond plaats in 1856. Van elektriciteit was op aarde evenwel nog geen sprake. De werking van de telegraaf daarentegen, werd wel grondig in de war gestuurd. In 1889 veroorzaakte een zonnestorm in het Canadese Quebec een stroomonderbreking van maar liefst negen uur.

De Amerikaanse National Academie of Science voorspelt dat een hevige zonnestorm, waarbij er een groot aantal geladen deeltjes de aarde bereiken, 80 procent van de Amerikaanse elektriciteitsnetwerken kan uitschakelen. In een paar seconden tijd zouden miljoenen mensen zonder drinkwater en elektriciteit komen te zitten.

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA verwacht dat zo'n storm op korte termijn zou kunnen toeslaan, aangezien de zon de voorbije jaren verdacht rustig is geweest.

Lees meer over:

Onze partners