Zeesla kan koraal redden

Volgens biologen betekent zeesla een mogelijke redding van de bedreigde koraalriffen omdat het de verzuring van de oceanen tegengaat.

Aangezien zeesla de zuurgraad van water verlaagt, kan het ingezet worden tegen de verzuring van de oceanen, zo stelde de Nederlandse bioloog Ronald Osinga onlangs op het internationale koralensymposium in Wageningen.

Een ‘zeeslatuin’ van 180.000 vierkante kilometer zou de zuurgraad van de Middellandse Zee met een tiende kunnen verlagen. Hiermee zou de toegenomen verzuring sinds het begin van de industriële revolutie teruggeroepen kunnen worden.

Hekel aan zuur water

Zuur water is rampzalig voor koraal, aangezien de kalk waaraan de koraaldiertjes zich vasthechten zeer gevoelig is aan zuur. Bij te zuur water lost de kalk immers op. Ook de algen waarmee de koraaldiertjes zich voeden, hebben een hekel aan zuur water.

Met de stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer worden oceanen al maar zuurder wat grote problemen oplevert voor het koraal.

Een proefproject van het zogenaamde zeeakker start volgend voorjaar in de Oosterschelde.

Nieuwe mogelijkheden

Een zeewierakker biedt nog tal van andere nieuwe mogelijkheden. Zeewier is immers rijk aan eiwitten en zou gebruikt kunnen worden in de veevoederindustrie. Bovendien zouden de zeewieren olie bevatten, waaruit bio-ethanol kan worden gewonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content