Zee-egel houdt messen scherp

27/12/10 om 17:01 - Bijgewerkt om 17:01

Wetenschappers hebben ontdekt hoe zee-egels hun tanden messcherp houden.

Zee-egel houdt messen scherp

Met hun tanden kunnen zee-egels dwars doorheen stenen bijten. Zij bezitten mogelijk de technologie om messen te produceren die nooit meer hoeven geslepen te worden.

Na analyse van de tanden van de Californische paarse zee-egel, ontdekten Amerikaanse wetenschappers een complexe structuur van verschillende lagen die bijeen worden gehouden door superhard natuurlijk cement. Tussen de laagjes bevindt zich zwakker organisch materiaal. Wanneer een harde laag bot wordt, breekt het af waardoor een nieuwe laag bloot komt te liggen.

Op die manier blijven de tanden van de zee-egel altijd scherp. Volgens de wetenschappers zou een technologie gebaseerd op hetzelfde principe, eeuwig scherpe messen kunnen produceren.

"De zwakke schakels in de ketting zijn de organische lagen", zegt professor Pupa Gilbert van de universiteit van Wisconsin-Madison, die de studie leidde. "Het materiaal breekt op deze ingebouwde plaatsen in de tanden af, zoals bij geperforeerd papier."

"Nu we weten hoe het in zijn werk gaat, kunnen we die kennis mogelijk gebruiken om methoden te ontwikkelen voor gereedschap dat zichzelf scherp houdt", aldus Gilbert.

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het magazine Advanced Functional Material.

Lees meer over:

Onze partners