Zaterdag is krediet van de aarde op

16/08/10 om 16:11 - Bijgewerkt om 16:11

Vanaf 21 augustus gaan we over ons ecobudget.

Zaterdag is krediet van de aarde op

© Reuters

Zaterdag is het krediet van de aarde op. Dan overtreft de vraag aan grondstoffen van de mensheid wat de natuur jaarlijks kan opbrengen. Dat heeft de ngo Global Footprint Network berekend.

De milieu-ngo berekent elk jaar de 'earth overshoot day'. Dat is de dag van het jaar waarop onze vraag aan producten en diensten die de natuur oplevert -gaande van grondstoffen voor voedsel tot het
verwerken van broeikasgassen- het aanbod overtreft. Met andere woorden de dag waarop ons ecologisch budget op is. De dagen daarna putten we dus onze grondstoffen uit en leven we op krediet van de natuur.

Vorig jaar viel 'earth overshoot day' op 23 september. Toen verbruikten we in heel 2009 40 procent te veel. In 2010 valt 'earth overshoot day' op 21 augustus.

Dat komt omdat landen als China steeds meer gaan verbruiken, maar ook in de westerse landen wordt nog steeds aan overconsumptie gedaan, beweren deskundigen.

Eind jaren tachtig was het verbruik ongeveer evenveel als de opbrengst; sindsdien is de vraag het aanbod beginnen overtreffen.

Lees meer over:

Onze partners