Zangvogels bepalen zelf geslacht van nakomelingen

Om te voorkomen dat ze zwak nageslacht krijgt, kan de gouldamadine – een zangvogel – zelf “beslissen” of ze mannelijk of vrouwelijk nageslacht krijgt.

Om te voorkomen dat ze zwak nageslacht krijgt, kan de gouldamadine – een zangvogel – zelf “beslissen” of ze mannelijk of vrouwelijk nageslacht krijgt.

De vogels hebben een zwarte, rode of oranje kop. Vrouwtjes met een rode kop hebben de voorkeur te paren met een mannetje dat ook een rode kop heeft. En vrouwtjes met een zwarte kop willen een mannetje met een zwarte kop.

Zwak

Wanneer gouldamadines met een rode kop en een zwarte kop met elkaar paren, zijn hun kuikens zwakker en hebben ze een grotere kans om vroeg te sterven. Dat geldt vooral voor de jonge vrouwelijke kuikens.

Australische onderzoekers hebben nu bewezen dat vrouwtjes die met een mannetje paren dat een andere kleur kop heeft dan zijzelf het nageslacht kunnen bepalen. Zij beschrijven hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Bevruchting

Bij de zangvogels is het geslacht van een eitje al bepaald, voordat het wordt bevrucht door het mannetje. Wanneer uit de ‘mismatch’ een mannelijk kuiken komt, is de kans groter dat het kuiken gezond is.

Volgens dr. Sarah Pryke van de Macquarie Universiteit in Sydney beïnvloeden de vrouwtjes onbewust de sekse van hun nageslacht om er zeker van te zijn dat hun nageslacht overleeft. Aangezien er niet genoeg compatibele mannetjes zijn, gebruiken de vrouwtjes deze techniek om het beste te maken van een slechte situatie. Hoe ze dat doen is voorlopig nog een mysterie.

“Waarschijnlijk heeft het iets te maken met hormonen, maar dat moeten we verder onderzoeken”, aldus Sarah Pryke.

Bron: Elsevier.nl, BBC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content