Zal er in 2015 nog vis in de zee zijn?

30/04/10 om 12:50 - Bijgewerkt om 12:50

Er wordt onvoldoende ingegrepen om visbestanden de kans te geven te herstellen.

Zal er in 2015 nog vis in de zee zijn?

© Reuters

Er wordt onvoldoende ingegrepen om visbestanden de kans te geven te herstellen.

In 2002 beslisten de landen van de Europese Commissie dat ze maatregelen zouden nemen om de belangrijkste visbestanden tegen 2015 uit het slop te halen. Overbevissing in combinatie met vervuiling (inbegrepen de klimaatopwarming, die invloed heeft op de temperatuur van het zeewater) heeft ertoe geleid dat veel commerciële vispopulaties dramatisch lage niveaus hebben bereikt.

Maar volgens experts in het vakblad Fish and Fisheries is het nu al onmogelijk dat het nobele doel gehaald wordt. Elk jaar stellen zij vangstquota en andere wetenschappelijk verantwoorde maatregelen voor, elk jaar opnieuw worden die onder druk van visserijlobby's teruggeschroefd.

Van 54 geanalyseerde Europese vispopulaties worden er momenteel slechts drie op een duurzame manier bevist. De situatie van twaalf populaties, waaronder de Noordzeekabeljauw en de heilbot, is zo dramatisch dat ze tegen 2015 zelfs niet tot duurzame niveaus kunnen opklimmen als er vanaf nu totaal niet meer op zou worden gevist.

De wetenschappers stipuleren dat het zelfs onwettig is om geen maatregelen te nemen, omdat Europa zijn beleidsvoerders verplicht visbestanden als goede huisvaders te beheren.

Dirk Draulans

Lees meer over:

Onze partners