Wordt Pluto opnieuw een planeet dankzij nieuwe ontdekking?

© AFP

Passionele discussies komen in de astronomie maar weinig voor, maar dat is niet het geval als het over ex-planeet Pluto gaat.

Nieuwe beelden van de ruimtesonde New Horizons, die enkele van de meest gedetailleerde foto’s ooit van Pluto heeft genomen, hebben het debat opnieuw doen oplaaien over het feit of de ex-planeet dan toch niet opnieuw het label planeet moet krijgen. De discussie om Pluto opnieuw te promoveren, klinkt steeds luider sinds de sonde beelden van het rijke oppervlak naar de Aarde terugstuurde.

Velen hebben op school nog over de negen planeten van ons zonnestelsel geleerd, maar in 2006 legde de Internationale Astronomische Unie (IAU) voor het eerst strenge omschrijvingen voor het begrip ‘planeet’ vast. Toen werd afgesproken dat alleen ronde objecten die hun eigen omgeving hebben ‘schoongeveegd’ planeten zijn. Dit betekent dat een object zwaar genoeg moet zijn om andere kleinere objecten in zijn buurt uit hun baan te slingeren. De populaire Pluto was na meer dan 70 jaar plots zijn bijzondere status kwijt en werd gedegradeerd tot dwergplaneet.

Wolken

Uit de nieuwe beelden blijkt dat er zich mogelijk wolken boven de bodem van het ruimteobject bevinden en dat de dwergplaneet dus mogelijk een eigen weersysteem heeft. En er zouden ook nog andere tekenen zijn dat Pluto een atmosfeer heeft.

Hoewel het hebben van een atmosfeer volgens de IAU geen factor is in het toewijzen van de naam ‘planeet’ aan een object, vinden wetenschappers dat de definitie van het woord dan maar moet gewijzigd worden, want’ als Pluto een groot object is, met alle zaken die andere planeten ook hebben, waarom is het dan geen planeet?’, zo vragen ze zich af. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content