Winterweer: Record uit 1945 verpulverd

20/12/10 om 10:45 - Bijgewerkt om 10:45

Hoewel het aantal sneeuwdagen in de maanden november en december zaterdag al een recordhoogte bereikte, weet Koning Winter voorlopig van geen ophouden.

Winterweer: Record uit 1945 verpulverd

© Reuters

De nieuwe sneeuw op zondag zet de teller van het aantal sneeuwdagen in november en december op achttien, wat het record van zestien sneeuwdagen uit 1945 steeds verder doet verbleken.

Maar al dat wintermoois heeft ook zijn nadelen. Sneeuw en ijzel hinderen niet alleen het wegverkeer, ook het vliegverkeer in Europa verloopt moeizaam. Zo bleef de Londense Luchthaven Heathrow anderhalve dag gesloten en werden in onder meer de luchthavens van Brussel, Parijs en Frankfurt heel wat vluchten geannuleerd.

Ook op de Europese wegen zorgt Koning Winter voor chaos. In Italië en het Verenigd Koninkrijk moesten honderden automobilisten de nacht doorbrengen in hun wagen.

Volgens de Italiaanse media heeft de koudegolf al het leven gekost aan twee mensen en Groot-Brittannië is goed op weg om de koudste decembermaand sinds 1910 op te tekenen.

Lente in Griekenland
Griekenland maakte deze dagen dan weer ongewoon warm lenteachtig weer mee. In de hoofdstad Athene is het kwik maandag tot 18 graden gestegen. Op Kreta is 20 graden gemeten en wordt voor dinsdag 22 graden verwacht.

Oorzaak zijn zuidelijke winden, die warme lucht uit de Sahara meebrengen, aldus weerkundigen op de openbare omroep NET. Zij verwachten met Kerstmis zowat 18 graden.

Lees meer over:

Onze partners