Winnaar Scriptieprijs 2010 bekend

07/12/10 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:32

De 50-jarige Marina Verhoeven verdiepte zich in een reisverslag uit 1681 en won hiermee de Scriptieprijs.

Marina Verhoeven, studente aan de Artesis Hogeschool Antwerpen, heeft de Vlaamse Scriptieprijs 2010 gewonnen. "We hebben gesmuld van deze scriptie", aldus de jury, bestaande uit onder andere Marc Reynebeau en Phara De Aguirre.

In de zomer van 1681 reist Jean-François Regnard, een jonge, welgestelde Fransman, naar Lapland en hij laat een verslag na van die reis. Daarin beschrijft hij het land en vooral de cultuur van zijn bewoners, de Samen. Het is grof, het is racistisch, het druist volledig in tegen de politieke correctheid die vandaag het debat over multiculturaliteit beheerst.

Vooruitstrevend

Verhoeven vond hier de ideale vertaaluitdaging voor haar scriptie. Hoe meer zij zich verdiepte in de schrijver en zijn tijd, hoe duidelijker het werd dat je zijn minachting voor de Samen niet mag beoordelen met de maatstaven van vandaag. Sterker nog: in het 17e eeuwse reisverslag, schuilt een vooruitstrevende maatschappijkritiek op de Franse cultuur ten tijde van liberalisering.

Door Marina's fijngevoeligheid voor deze gelaagdheid en haar inspirerende vertelstijl, oversteeg deze scriptie voor de jury de traditionele hindernissen waar vertalers mee te maken krijgen.

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een scriptie van een hogeschool bekroond.

Verhoeven heeft al een diploma maatschappelijk werk. Zeventien jaar later nam ze tijdskrediet om weer te gaan studeren en sinds juli dit jaar mag ze zich Master in het Vertalen noemen én schopt ze het met haar scriptie tot winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs.

Lees meer over:

Onze partners