Wilde chimpansees slimmer dan menselijke jagers

03/09/10 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

Enkele apen die in Guinea werden bestudeerd, slagen erin de vallen onschadelijk te maken die voor hen werden gespannen.

Wilde chimpansees in het Afrikaanse regenwoud herkennen de vallen die menselijke jagers voor hen spannen en slagen erin ze buiten werking te stellen. Dat zeggen wetenschappers die het gedrag van de dieren hebben bestudeerd.

Gaku Ohashi en professor Tetsuro Matsuzawa deden de ontdekking in Bossou (Guinea), waar ze het sociaal gedrag van de primaten bestudeerden, zo meldt de BBC.

Ze stelden ook vast dat de dieren actief op zoek gaan naar de vallen en ze bewust onschadelijk maken zonder dat ze daarbij gewond worden.

Volgens Ohashi schijnen de chimpansees die werden gevolgd te weten welke delen van de vallen gevaarlijk zijn en welke niet. In het tijdschrift Primates beschrijven de onderzoekers hoe de apen vermijden het voor hen gevaarlijke gedeelte aan te raken.

De onderzoekers leidden daaruit af dat chimpansees iets kunnen leren op een andere manier dan via de 'trial and error'-methode. Ze gaan ervan uit dat de apen de vallen hebben bestudeerd en dat de informatie is overgeleverd over de generaties heen.

De onderzoekers waarschuwen er evenwel voor dat vallen een grote bedreiging vormen voor wilde chimpansees en dat de dieren in andere gebieden er nog niet in geslaagd zijn slimmer te zijn dan menselijke jagers.

Lees meer over:

Onze partners