Wie plaatste deze mysterieuze steen op Mars?

20/01/14 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:05

Wetenschappers op Aarde zitten met de handen in het haar. Op Mars is uit het niets een steen opgedoken die er eerder nog niet lag. De ontdekking werd gedaan door de Marsrover Opportunity.

Wie plaatste deze mysterieuze steen op Mars?

© NASA

Het Marswagentje Opportunity staat wegens de slechte weersomstandigheden al meer dan een maand stil aan de rand van de krater Endeavour op de Rode Planeet.

Een zwart-witfoto toonde op 8 januari een steen de grootte van een donut die er vier dagen eerder nog niet lag. Wetenschappers hebben dan ook geen idee waar de steen vandaan komt.

Misschien werd hij uit het Martiaanse oppervlak weggeblazen door de impact van een meteoroïde en belandde hij zo naast Opportunity. Een andere theorie is dat de steen eerder vast raakte in een wiel van de Opportunity en uiteindelijk op zijn huidige plaats neerviel.

Analyse

Nog opmerkelijker is de analyse van de steen. 'We hebben nog nooit zoiets gezien op Mars', zeggen wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Hij bevat namelijk een grote hoeveelheid zwavel en magnesium. De rotsbrok heeft bovendien twee keer zoveel mangaan dan ooit op Mars waargenomen.

Opportunity landde in 2004 op Mars voor een missie van drie maanden. 10 jaar later is hij nog steeds actief op de Rode Planeet. (TE)

Lees meer over:

Onze partners