Wetenschappers stellen eerste woordenboek voor apen samen

18/06/10 om 14:38 - Bijgewerkt om 14:38

Britse wetenschappers hebben veertig verschillende apengebaren beschreven en gedefinieerd.

Wetenschappers stellen eerste woordenboek voor apen samen

Orang-oetans communiceren met elkaar aan de hand van gebaren. Negen maanden lang hebben twee wetenschappers van de Schotste St Andrews Universiteit in drie Europese dierentuinen de lichaamstaal van 28 orang-oetans bestudeerd. Ze identificeerden veertig gebaren die herhaaldelijk werden gebruikt om boodschappen uit te sturen zoals: "Ik wil spelen", "Geef het aan mij", "Volg mij" of "Stop daarmee". Dat meldt de Britse krant The Independent.

De orang-oetan heeft maar liefst 25 verschillende gebaren voor "Ik wil spelen", waaronder een 'O' maken met de lippen, op de zijkant van het lichaam van een ander slaan, in de arm knijpen, achterwaartse koprollen maken, de armen in de lucht steken en objecten op het hoofd plaatsen.

Daarnaast zijn er nog tal van andere gebaren zoals op de grond slaan, haar uittrekken, knuffelen, trekken, lucht happen,... Fascinerend is dat orang-oetans in verschillende dierentuinen dezelfde gebaren gebruiken.

De studie, die in het tijdschrift Animal Cognition verscheen, is de eerste grootschalige studie van de lichaamstaal van orang-oetans. De bevindingen onthullen niet alleen hoe apen communiceren, maar ze geven ook inzicht in de oorsprong van de menselijke spraak miljoenen jaar geleden.

Orang-oetans zijn het minst vocaal van alle mensapen. Net zoals chimpansees kunnen ze ook gebarentaal van mensen leren.

Lees meer over:

Onze partners