Wetenschappers ontwikkelen ‘superbatterijen’

Wetenschappers van de universiteit van Illinois hebben een nieuwe soort batterij ontwikkeld die niet alleen erg klein, maar ook de krachtigste in zijn soort is.

De technologie van batterijen loopt meestal achter op die van mobiele apparaten. Smartphones halen daardoor vaak het einde van de dag niet zonder oplaadbeurt.

Volgens wetenschappers van de universiteit van Illionois zou dit euvel binnenkort echter van de baan zijn. “Onze nieuw ontwikkelde batterijen bevatten zoveel energie dat een autobestuurder er zelfs zijn auto mee kan starten.” Ook het herladen zou met de nieuwe technologie veel sneller gaan. “De batterijen herladen duizend keer sneller dan de huidige technologie toelaat. Stel je voor dat je binnenkort je telefoon in slechts enkele seconden kunt opladen”, stellen de onderzoekers in hun eindrapport.

Het verschil met andere batterijen zit hem volgens professor William King, die meewerkte aan de ontwikkeling van de batterijen, in de energieopslag- en vrijlating. “Batterijen met een grote opslagcapaciteit moeten meestal inleveren aan kracht. Voor de meest moderne toepassingen heb je echter evenveel energiecapaciteit als kracht nodig en dat hebben we nu met deze technologie bereikt”, aldus de professor.

Nu de energiebron zowel klein als krachtig is, zijn de toepassingen volgens de wetenschappers eindeloos. “Denk maar aan een flinterdunne telefoon die in een vingerknip kan worden opgeladen of toepassingen in de medische wereld.” De volgende stap voor de onderzoekers is de nieuwe batterijen te laten werken met andere elektronica en de kosten nog verder te drukken. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content