Wetenschappers onthullen lot van heelal

20/08/10 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

Een recente studie werpt nieuw licht op een van de grootste astronomische puzzels: "donkere energie".

Wetenschappers onthullen lot van heelal

© NASA

Ruimteonderzoekers hebben de donkere energie onderzocht die verantwoordelijk is voor het steeds sneller uitdijen van ons universum. Dat staat te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Astronomen zijn er nog altijd niet in geslaagd om de in 1998 ontdekte mysterieuze 'anti-zwaartekracht' te verklaren. Wel weten ze dat de kracht onzichtbaar is en een groot deel van ons universum uitmaakt, zo'n 72 procent. Bijna een kwart, 24 procent, zou donkere materie zijn, al even mysterieus, maar makkelijker te bestuderen omwille van zijn zwaartekrachtinvloed op materie die mensen kunnen zien. De rest van het universum, een luttele 4 procent, bestaat uit het geheel van mensen, planeten, sterren en alles wat uit atomen bestaat.

Een internationaal team van onderzoekers, onder leiding van professor Eric Jullo van NASA's Jet Propulsion Laboratory in Californië, bestudeerde op basis van de ruimtetelescoop Hubble en de Europese Very Large Telescope (VLT) voor het eerst de zwaartekrachtlens Abell 1689 in ons universum op zoek naar verklaringen voor donkere energie. Licht afkomstig van ver afgelegen sterrenstelsels wordt omgebogen rond de Abell 1689, een van de grootste clusters van sterrenstelsels die tot nog toe bekend zijn, door de gigantische zwaartekracht van de cluster.

Hoe dat gebeurt, hangt af van de hoeveelheid en de verspreiding van de aanwezige donkere energie in de kosmos. Door hun onderzoek kwamen de astronomen tot de conclusie dat het universum mogelijk eeuwig zal blijven uitdijen. Het uiteindelijke lot van het heelal is een koude en dode plaats met temperaturen tot een absoluut nul.

Lees meer over:

Onze partners