Wetenschappers onthullen het nieuwe uur van de doemdagklok

26/01/16 om 11:44 - Bijgewerkt om 11:44

Vorig jaar werd de beruchte doemdagklok, die een wereldwijde catastrofe voor de menselijke beschaving aankondigt, nog op drie minuten voor twaalf gezet. Wat wordt het dit jaar?

Wetenschappers onthullen het nieuwe uur van de doemdagklok

Heeft het laatste uur van de mensheid geslagen? © Reuters

Volg de aankondiging van de doemdagklok live vanaf 19.30 uur

Een internationale groep van wetenschappers, onder wie 16 Nobelprijswinnaars, kondigt vanavond in Washington aan hoe dicht de mensheid bij zijn eigen vernietiging staat door de minuutaanwijzer te wijzigen ofwel ongemoeid te laten. De klok geeft aan hoe dicht de wereld staat bij een catastrofe door nucleaire wapens, klimaatverandering en nieuwe technologieën.

De doemdagklok gaat terug tot 1947 toen atoomwetenschappers van de universiteit van Chicago, die 's werelds eerste atoombommen hadden gemaakt, met het idee voor de klok op de proppen kwamen. Atoombommen hadden net de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki vernietigd. Oorspronkelijk stond de klok symbool voor de angst dat de mensheid zichzelf en de planeet zou vernietigen door nucleaire oorlogsvoering. Nu symboliseert ze ook de dreiging van klimaatverandering.

Sinds januari 2015 staat de doemdagklok op een angstaanjagende drie voor twaalf, maar het ziet er naar uit dat de minuutaanwijzer vandaag dichterbij middernacht zou kunnen komen door de spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland en de recente kernproef door Noord-Korea. In 2010 werd de klok nog achteruitgezet tot zes minuten voor twaalf vanwege de nucleaire gesprekken tussen de Verenigde Staten en Rusland en het akkoord om de temperatuurstijging op Aarde tegen te gaan.

Veiligste periode

De doemdagklok prijkte in 1947 voor het eerst op de cover van The Bulletin of the Atomic Scientists, de publicatie die verantwoordelijk is voor de klok, en stond toen op zeven voor twaalf. In 1953 besliste de Amerikaanse overheid om de waterstofbom te ontwikkelen, een bom die nog dodelijker is dan eender welke atoombom, en kwam de symbolisch klok gevaarlijk dichtbij de ondergang. De meest veilige periode in de geschiedenis van de doemdagklok was het jaar 1991, toen de Koude Oorlog werd beëindigd. De wijzers gaven op dat moment 17 minuten voor twaalf aan.

Enkele belangrijke momenten in de geschiedenis van de doemdagklok:


1953: de klok komt het dichtst bij middernacht ooit, slechts twee minuten verwijderd, nadat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie waterstofbommen ontwikkelen.


1981: de klok staat op vier minuten voor middernacht nadat de Sovjet-Unie Afghanistan binnenvalt en de Amerikaanse president Jimmy Carter zijn land terugtrekt uit de Olympische Spelen in Moskou.


1991: 17 minuten voor middernacht is de tijd in 1991 wanneer de Koud Oorlog officieel wordt beëindigd.


1998: de klok duidt negen minuten voor middernacht aan na tests met nucleaire wapens door India en Pakistan.


2015: drie minuten zijn we verwijderd van de ondergang. Zowel de Verenigde Staten als Rusland kondigen aan hun nucleair wapenarsenaal te willen moderniseren, de terrorismedreiging is groot en ook de internationale strijd tegen klimaatverandering blijft alweer tot een minimum beperkt.

(TE)

Onze partners