Wetenschappers ontdekken "dode zones" rond olielek in Golf

01/07/10 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

In de buurt van het lek zijn verrassend hoge concentraties methaan aangetroffen, tot 100.000 keer meer dan de normale waarde.

Wetenschappers ontdekken "dode zones" rond olielek in Golf

© Reuters

Wetenschappers hebben onafhankelijk van elkaar zuurstofarme "dode zones" gevonden rondom het gezonken boorplatform Deepwater Horizon van BP waaruit nu al weken grote hoeveelheden olie in de Golf van Mexico zijn gelekt, zo heeft de Britse krant The Guardian gemeld.

In de buurt van het lek zijn verrassend hoge concentraties methaan aangetroffen, tot 100.000 keer meer dan de normale waarde. Dit aardgas brengt een kettingreactie op gang die de zuurstof uit het water haalt. Vis en ander marineleven is er niet meer mogelijk.

Haaien

Niet alleen wetenschappers, maar ook sportvissers rapporteerden ongewone bewegingen van vis(soorten) en ander leven in het water. De vissen worden verdreven uit hun natuurlijke habitat. Zo worden er in toenemende mate haaien opgemerkt dichterbij de kust van de staat Alabama.

Het wordt nog maar eens duidelijk dat de impact van het olielek op het milieu in de Golf van Mexico nog groter is dan eerst gedacht. Ook de vis- en garnaalvangst, een miljardenindustrie in de Golf, is in gevaar.

Lees meer over:

Onze partners