Wetenschappers naar de gevangenis na aardbeving L'Aquila

22/10/12 om 19:21 - Bijgewerkt om 19:21

De Italiaanse wetenschappers die de aardschok in het Italiaanse L'Aquila onderschatten, zijn veroordeeld tot zes jaar cel.

Wetenschappers naar de gevangenis na aardbeving L'Aquila

© Reuters

Italiaanse wetenschappers die ervan beschuldigd werden, voorafgaande aan de aardbeving in L'Aquila van 2009 de risico's zwaar te hebben onderschat, zijn door de rechtbank in de stad in het Abruzzengebergte tot zes jaar cel veroordeeld wegens "dood door nalatigheid".

De aardschok in L'Aquila, in de nacht van 5 op 6 april 2009, had een moment-magnitude 6,3. De aardbeving kostte 309 mensenlevens.

Onvolledige en contradictorische informatie

Volgens de aanklagers gaven de beschuldigden valselijk geruststellende, onvolledige en contradictorische informatie na onrustwekkende schokken net voor de aardbeving. De verdediging meent echter dat het onmogelijk is om grote aardbevingen te voorspellen.

Eind september had het parket vier jaar detentie geëist voor de zeven leden van de Italiaanse Commissie "Grote Risico's", zes aardbevingsdeskundigen en de vicedirecteur van de civiele bescherming, Bernardo De Bernardinis. Naast een celstraf mogen de wetenschappers nooit nog een openbaar ambt bekleden. Ze hebben al laten weten in beroep te zullen gaan.

Omstreden precedent

Velen binnen de wetenschappelijke wereld reageren onthutst op het proces. Volgens hen is het alsof de wetenschap zelf terecht staat. Sommige wetenschappers waarschuwen dat de zaak mogelijk een omstreden precedent schept, waardoor experts hun kennis niet meer met het publiek zullen willen delen uit schrik voor een rechtszaak.

Meer dan 5.000 wetenschappers schreven eerder een open brief naar de Italiaanse president Giorgio Napolitano ter verdediging van de beklaagden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners