Wetenschappers maken atlas van kankercellen

© iStock

Wetenschappers maakten een atlas met maar liefst 52 verschillende types longkankercellen.

Onderzoeker Stein Aerts van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie publiceert met zijn collega’s in Cell een atlas van het verouderingsproces van alle hersencellen in fruitvliegjes. De atlas moet inzicht verschaffen in hoe het brein werkt. Hij moet ook ziekteprocessen bij de mens in kaart helpen brengen.

Met de nieuwste technologieën werden de activiteiten van tienduizenden cellen geanalyseerd. Hoewel ze allemaal in principe hetzelfde genetische materiaal bevatten, wordt niet al hun genetische informatie op dezelfde manier gebruikt – anders zouden alle cellen hetzelfde doen, wat niet de bedoeling is. Het doel van het werk is de verouderingsstatus van cellen en weefsels bij een mens op te volgen. Zo kun je problemen op tijd detecteren en eventueel oplossingen op maat aanreiken.

Aerts’ collega Diether Lambrechts presenteert met zijn medewerkers in Nature Medicine een volledige atlas van longtumorcellen. Die omvat liefst 52 verschillende celtypes – een stuk meer dan het dozijn dat al geïdentificeerd was. Door de tumorcellen met gewone longcellen te vergelijken, konden de wetenschappers ook nagaan welke veranderingen de kankercellen hadden ondergaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content