Wetenschappers creëren bloed uit huidcellen

Dankzij de nieuwe methode kunnen kankerpatiënten gemakkelijker een bloedtransfusie krijgen.

Onderzoekers die gespecialiseerd zijn in stamcellen hebben een nieuwe methode ontdekt die het toelaat om bloed te produceren op basis van menselijke huid. De doorbraak is veelbelovend voor
de behandeling van sommige ziekten, in het bijzonder van kanker.

De methode gebruikt huid van een persoon om ze te veranderen in bloedcellen met dezelfde genetische handtekening, zonder dat embryonale stamcellen worden gebruikt. Omdat het bloed gemaakt wordt van de eigen cellen van de patiënt, is er geen gevaar dat het lichaam het bloed afstoot.

Bovendien moeten er geen complexe en ethisch omstreden procedures worden gebruikt, wat het geval is bij het gebruik van embryonale stamcellen.

Efficiënter

“We denken dat we in de toekomst bloed efficiënter zullen kunnen creëren”, benadrukt Mick Bhatia, auteur van de studie, die werkt voor het McMaster Instituut voor Stamcel- en Kankeronderzoek in Hamilton, in het Canadese Ontario.

Het vooruitzicht dat patiënten transfusies zullen kunnen krijgen van bloed van de eigen huid, doet de hoop ontstaan dat personen die een bloedtransfusie nodig hebben, op een dag geen beroep meer zullen moeten doen op de steeds schaarser wordende bloedbanken.

De eerste patiënten, wellicht leukemiepatiënten, zouden binnen twee jaar met deze methode behandeld kunnen worden.

De studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content