Wetenschapper wil taal van de Inuit redden

13/08/10 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

Een Britse linguïst vertrekt op expeditie naar Groenland om er de bedreigde Inuit-cultuur in kaart te brengen.

Wetenschapper wil taal van de Inuit redden

© Reuters

Stephen Pax Leonard van de Britse Cambridge universiteit zal een jaar lang samenleven met een gemeenschap in Qaanaaq in het uiterste noorden van Groenland.

Eerst zal hij er de taal van de bevolking onder de knie proberen te krijgen om daarna de literatuur, liedjes en mythes die de basis van deze cultuur vormen, te documenteren en te archiveren.

De omstandigheden waarin de academicus zal moeten werken, zullen zwaar zijn. Zo is er geen stromend water en is de gemiddelde wintertemperatuur in het gebied maar liefst -25° Celsius met recordtemperaturen tot -40° Celsius. Op 24 oktober gaat de zon onder om pas opnieuw op 8 maart op te komen. Het is dan ook in deze tijd van het jaar dat ouderen hun verhalen en gedichten vertellen.

De Inuit In Groenland zijn 's werelds meest noordelijk gevestigde bevolking. De Inughuit, zoals de noordelijke Inuit genoemd worden, leven al eeuwenlang als jagers en verzamelaars in een afgelegen gebied, maar hun cultuur en taal, die nog nooit volledig is neergeschreven, zijn hoe langer hoe meer bedreigd.

"Dat is te wijten aan de klimaatopwarming. De Inuit zijn bijna volledig afhankelijk van de jacht op zeezoogdieren die ze vangen met hondensleeën en kajaks", zegt Leonard. "Omdat het ijs steeds dunner wordt, komt ook deze traditionele manier van jagen in gevaar."

Alleen op de wereld

Tot ze in 1818 door de Schotse ontdekkingsreiziger John Ross "ontdekt" werden, geloofden de Inughuit (wat letterlijk 'grote mensen' betekent) dat zij de enige mensen op de wereld waren.

"Door de klimaatverandering zal deze bevolkingsgroep nog zo'n 10 tot 15 jaar in dit gebied kunnen blijven, daarna zullen ze verplicht zijn om te verhuizen naar meer zuidelijke regio's en wellicht in moderne flats moeten gaat wonen", meent Leonard.

Lees meer over:

Onze partners