Wetenschapper ontdekt nieuwe diersoort in zijn neus

© Thinkstock

Terug thuis van een reis door Afrika deed een Amerikaanse bioloog een verrassende ontdekking.

Toen Tony Goldberg, een Amerikaanse wetenschapper van de universiteit van Wisconsin-Madison, onlangs thuiskwam van een studiereis door Afrika, zag hij dat een mogelijk nieuwe tekensoort naar de Verenigde Staten was meegereisd in zijn neus.

Goldberg ontdekte het beestje pas drie dagen na zijn thuiskomst en liet het dna vergelijken met de exemplaren uit de archieven van de Amerikaanse Nationale Tekencollectie in de Georgia Southern University die de grootste tekencollectie van de wereld bezit. Er bleek geen match te zijn.

‘Ofwel is het een tekensoort waarvan het dna nog nooit is beschreven, ofwel is het een nieuwe tekensoort’, zegt Goldberg aan Science Daily.

Bovendien hielp de ontdekking van de teek Goldberg om de verspreiding van ziektes bij primaten te verklaren en hoe deze ziektes worden overgedragen op de mens.

Veilig in de neus

Teken zijn bekende ziektedragers en nestelen zich graag in de neus van jonge chimpansees waar ze veilig zitten. Chimpansees verwijderen immers graag parasieten uit elkaars pels als bindingsritueel, maar zitten niet in elkaars neus. Een mooi voorbeeld van hoe teken, die zich traditioneel vasthechten in huidplooien, zich hebben aangepast aan hun gastheer.

De ontdekking dat deze teken ook de menselijke neus probeerden te veroveren, toont aan dat mensen en chimpansees op een indirecte en ietwat vreemde manier pathogenen delen, zo concluderen Goldberg en enkele collega’s in het American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Hoewel Goldberg al jaren de chimpansees in het Kibale National Park in Oeganda bestudeert, is hij niet verrast dat hij nog nooit eerder deze teken opmerkte. ‘Het is nu eenmaal niet erg praktisch om in de neus van de chimpansees te peuteren.’, zegt Goldberg. ‘ De chimpansees van Kibale zijn erg gewend om met mensen om te gaan, maar toch zouden ze erg doortastend reageren.’ (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content