Wetenschappelijk bewezen dat Harry Potter-lezers verdraagzamer zijn

Harry Potter © .
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Kinderen en jongeren die Harry Potter-boeken lezen, zijn toleranter tegenover migranten, vluchtelingen en homoseksuelen.

Dat de Harry Potter-verhalen van J.K. Rowling meer zijn dan een simpel fantasiewereldje, is nu ook wetenschappelijk bewezen. Kinderen die de boeken lezen, zijn toleranter en verdraagzamer schrijft het vakmagazine Journal of Applied Social Psychology.

Kinderen die de Harry Potterreeks van J.K Rowling lezen zouden minder bevoordeeld zijn tegenover minderheden zoals homoseksuelen, migranten en vluchtelingen, schrijft The Independent.

Vooroordelen vormen dan ook een terugkerend thema in de verhalen van Rowling. Onder meer dreuzels (geen tovenaars, maar mensen zonder magische talenten) en tovenaars zonder ‘puur bloed’ krijgen in de boeken dikwijls af te rekenen met discriminatie. Maar keer op keer nemen Harry Potter en zijn vrienden Ron en Hermelien het op voor deze groepen.

Heeft deze verdedigende houding ook een positieve invloed op de lezers, vroegen de onderzoekers zich af. Om dit na te gaan werkten verschillende universiteiten samen en voerden ze drie studies uit. Telkens werd er op een andere groep (migranten, vluchtelingen, homoseksuelen) gefocust.

Perkamentus homoseksueel

Bij elke studie was het resultaat min of meer hetzelfde: deelnemers die de Harry Potter-verhalen gelezen hadden, namen een tolerantere houding aan ten opzichte van de onderzochte groep. Wel hing dit resultaat samen met het feit of de deelnemer zich al dan niet identificeerde met het hoofdpersonage Harry Potter. Vooral bij het onderzoek naar migranten, speelde deze factor een doorslaggevende rol.

“Harry Potter-lezers zijn in staat de maatschappij te zien vanuit de ogen van minderheidsgroepen”, luidde de conclusie van de wetenschappers. Deze bevindingen komen overeen met datgene wat schrijfster J.K. Rowling in het verleden al aangaf. “De reeks is eigenlijk één lang pleidooi voor tolerantie”, zei ze. In interviews heeft ze bovendien vaak laten vallen dat Perkamentus (Dumbledore) in haar gedachte homoseksueel is.

Volgens Loris Vezzali, een van de onderzoekers, moeten vooral leerkrachten en opvoeders deze resultaten in acht nemen. “De houding van kinderen is erg kneedbaar en daarom is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd positieve figuren aan te reiken waarmee ze empathie voelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content