We vermijden contact met onbekenden op bus en trein

Mensen doen veel moeite om contact met onbekenden op trein of bus te vermijden.

Een Amerikaanse wetenschapster spendeerde maanden op bussen om te bestuderen hoe passagiers proberen te vermijden dat er iemand naast hen komt zitten. De resultaten verschenen in het vakblad Symbolic Interaction.

Het uitgangspunt van de studie was dat wij in een wereld vol vreemdelingen leven, in de betekenis van mensen die we niet kennen, waardoor het leven op publieke plaatsen steeds anoniemer wordt. Toch is het niet altijd gemakkelijk om te direct contact met onbekenden te vermijden.

Mensen ontwikkelen daartoe speciale strategieën, die de meeste pendelaars die regelmatig het openbaar vervoer gebruiken wel zullen herkennen. Een eerste ongeschreven regel van op een bus of trein stappen is dat je niet naast iemand gaat zitten als er nog andere plaatsen vrij zijn.

Als het onvermijdelijk is dat je naast iemand terecht zult komen, zullen de al zittende passagiers een reeks rituelen opvoeren om het plaatsje naast hen zo lang mogelijk vrij te houden. Doen alsof je druk met iets bezig bent, is een handige strategie, maar ook doen alsof je slaapt, want opstappers hebben altijd de neiging anderen zo weinig mogelijk te willen storen.

Als er iemand naast je komt zitten, blijken alvast in de VS ras of geslacht minder relevant dan kenmerken die je eigen reiswelzijn zouden kunnen hinderen, zoals een te dikke of zwetende persoon naast je krijgen. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content