We halen te veel water uit de grond

13/07/12 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

De stijging van het zeepeil is mee een gevolg van het oppompen van grondwater.

We halen te veel water uit de grond

Het zeepeil stijgt, op wereldniveau. Dat is een staalhard gegeven. Tussen 1961 en 2003 nam het met bijna 8 centimeter toe. De gevolgen van het broeikaseffect zijn onweerlegbaar, hoe hard sommige hardnekkigen nog altijd proberen ze te minimaliseren.

In het vakblad Nature Geoscience ontrafelen wetenschappers de invloed van drie verschillende factoren op deze stijging: de expansie van de oceanen als gevolg van het warmer worden van het water, het smelten van het poolijs en veranderingen in het waterverbruik op het land.

Vooral die laatste factor komt in beeld. De vorsers hebben met ingewikkelde modellen berekend dat gebruik van grondwater, door het op te pompen voor irrigatie of het vullen van waterbassins, liefst 42 procent van de stijging van het zeeniveau veroorzaakte. Door massaal water uit de grond te halen, stroomt er meer naar de zee.

Het is evident dat de grondwatervoorraden als gevolg van deze drastische ingreep dalen. Het is niet uit te sluiten dat er binnenkort op veel plaatsen in de wereld problemen met de watervoorziening komen, omdat de grondwaterstocks niet snel genoeg aangevuld raken. (DD)

Onze partners