Water slaat bruggen tussen zandkorrels

20/09/12 om 09:29 - Bijgewerkt om 09:29

Een beetje water zorgt voor extra stevigheid in een zandkasteel.

Het is misschien wat laat om vlak na de vakantie nog over zandkastelen te beginnen - in de betekenis van de meestal door kinderen gebouwde structuren op een strand, niet van de vele op valse premissen steunende verklaringen van volwassenen in allerhande sectoren - maar het vakblad Scientific Reports heeft interessante inzichten gepubliceerd over de vraag waarom een zandkasteel steviger is als je wat water mengt onder het zand, iets wat elk ondernemend kind snel doorheeft.

Natuurkundig onderzoek met cilindrische zandkastelen in laboratoriumomstandigheden heeft uitgewezen dat water letterlijk bruggetjes slaat tussen zandkorrels, zodat die steviger aan elkaar hangen, waardoor de structuur in zijn geheel rigider is. Er is slechts een fractie water nodig om dit resultaat te bereiken: enkele procenten in verhouding tot het zand, anders wordt het te waterig en is het effect weg. Met de juiste verhouding water blijven zelfs zandkastelen van vijf meter hoog overeind.

De fysici hebben zich blijkbaar geamuseerd met hun onderzoek, want ze hebben ook aangetoond dat door het gebruik van speciale waterafstotende zandkorrels er zelfs onderwater een zandkasteel gebouwd kan worden. Hier zorgen luchtbelletjes voor extra stevigheid. Het is evident dat deze inzichten nuttig zijn voor de bouwsector. (DD)

Lees meer over:

Onze partners