Wanneer Noorderlicht en vulkaan samen komen…

© Reuters

Het Noorderlicht heeft de omgeving van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull in een groene waas omhuld.

Het Noorderlicht heeft de omgeving van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull in een groene waas omhuld. Het resultaat van dit natuurfenomeen zijn magische beelden.

Dankzij het Noorderlicht ziet de uitbarstende IJslandse vulkaan er tegenwoordig een stuk liefelijker uit dan ervoor. Maar hoe ontstaat dit lichtspektakel? Bij uitbarstingen op de zon slingert de zonnewind deeltjes tot in onze atmosfeer. Die worden naar de polen op onze planeet afgebogen door het magnetische veld rond de Aarde. De deeltjes botsen plots op zuurstof- en stikstofmoleculen. De moleculen krijgen een hogere energie-inhoud en bereiken een onstabiele toestand. Eenmaal terug in stabiele toestand ontstaat er een lichtflits.

Naast het Noorderlicht bestaat ook het Zuiderlicht of het Aurora Australis. Hoe vaak poollichten te zien zijn, is afhankelijk van de activiteit op de zon en hoe sterk de zonnewind is. Ze zijn enkel te zien in de avond of nacht. En hoe meer je naar de evenaar toe trekt, hoe minder kans je hebt om ze waar te nemen.

Het Noorderlicht, of de Aurora Borealis, boven de Eyjafjallajokull heeft een groen kleur. Dat duidt erop dat de deeltjes gebotst zijn met zuurstofatomen die zich op een hoogte van meer dan 100 kilometer bevinden.

De kleuren kunnen trouwens variëren van rood tot groen, maar ook paarse, gele en blauwe poollichten kunnen voorkomen. Ook kunnen ze elke keer een andere vorm aannemen. Soms ziet het fenomeen er uit als vlakken, soms als lichtbogen boven de horizon of als stralende strepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content