Waarom we nog altijd de doodsoorzaak van Prince niet kennen

Prince © REUTERS

Mogelijk duurt het nog weken, zelfs maanden, voor we de doodsoorzaak van de onlangs overleden Amerikaanse popzanger Prince kennen. Waarom duurt het zo lang?

In politieseries op de televisie lijkt het allemaal snel en vlot te gaan, maar dat is natuurlijk fictie. In werkelijkheid wordt de forensische technologie dan wel steeds beter en beter, toch blijft het voor heel wat fans wachten op de oorzaak van het overlijden van hun geliefde popidool Prince. Moderne overlijdensonderzoeken zijn routine, maar ook complex en nemen heel wat tijd in beslag, zo blijkt.

De doodsoorzaak van een persoon wordt pas bekend gemaakt wanneer alle relevante details bekend zijn. De onderzoekers, die vaak tientallen zaken tegelijk behandelen, gaan na een autopsie meestal ook te rade bij familieleden en dokters om de medische geschiedenis en het medicijnengebruik van de overledenen in kaart te brengen. Ook de kledij en plaats waar de persoon overleed, moet onderzocht worden en verzamelde stalen worden naar het laboratorium gestuurd voor tests.

Wanneer een persoon wordt gedood door iets als een mes of een geweer, of als de persoon ouder is of aan kanker leed, zullen de forensische onderzoekers de doodsoorzaak relatief snel kunnen vaststellen. Wanneer het lichaam geen duidelijke tekenen van trauma of zelfmoord vertoont, verloopt het onderzoek echter een stuk moeilijker.

In het geval van de 57-jarige Prince werd na de vier uur durende autopsie op het dode lichaam vlak na zijn overlijden, beslist om over te gaan tot een volledige toxicologische scan die nog weken kan duren. Toxicologische testen zijn immers doorgaans het meest tijdrovend in onderzoeken naar een doodsoorzaak.

Hoe gaat men te werk?

Een autopsie, die meestal 24 uur na de dood plaatsvindt, omvat een weging en meting van het lichaam, een onderzoek naar uiterlijke tekenen van verwondingen, een itern onderzoek, een dissectie van de borst en de buik en, indien nodig, ook de hersenen. Tijdens een autopsie worden verder een aantal stalen van het lichaam genomen voor verder onderzoek. Bloed wordt op verschillende plaatsen op het lichaam afgetapt. Ook de darmen, gal, lever, haar, nagels en ogen worden aan een onderzoek onderworpen.

In het bloed zoeken de wetenschappers naar sporen van vaak voorkomende legale of illegale drugs. Deze tests kunnen ook uitmaken of de persoon ook minder gevaarlijke zaken heeft ingenomen zoals allergiepillen of antidepressiva, of ook opiaten of amfetamines. Bloedtesten kunnen daarnaast achterhalen of iemand gestorven is nadat hij werd blootgesteld aan iets in de omgeving, zoals koolstofmonoxide, pesticiden of zwarte metalen. Als de tests positief blijken te zijn voor een bepaalde drug, worden er nieuwe onderzoeken gedaan om definitief uit te maken of deze specifieke drug de reden is voor de dood van de persoon.

Wetenschappers kunnen ook de lever onderzoeken omdat dat orgaan het lichaam helpt om de meeste drugs en andere stoffen, zoals alcohol, te verwerken. Zelfs wanneer een toxicoloog de drug niet in het bloed van een persoon kan terugvinden, kan het nog steeds in de lever opduiken.

Ook de maaginhoud kan interessant zijn. Daar kunnen wetenschappers zien of de persoon onlangs een drug of medicijn innam. Ze kunnen ook de ogen testen op drugs en alcohol. Drugs kunnen daarnaast opduiken in haar en nagels.

Overleden aan griep? Of toch drugs?

Prince werd op donderdag 21 april bewusteloos gevonden in een lift in zijn huis in de Amerikaanse staat Minnesota. De hulpdiensten probeerden hem tevergeefs te reanimeren. De zanger zou eerder in de maand een griepaanval hebben gehad, waardoor hij dringend in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Of hij daadwerkelijk aan griep of een longontsteking als gevolg van griep is overleden, zou door de autopsie vastgesteld kunnen worden aan de hand van wijzigingen, ontstekingen of etter in het longweefsel. Geruchten doen echter de ronde dat Prince niet in het ziekenhuis werd opgenomen voor griep, maar wel voor een overdosis drugs. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content