Waarom u misschien 20 jaar ouder bent dan uw echte leeftijd

07/07/15 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

Uit een studie bij bijna 1.000 38-jarigen blijkt dat de biologische leeftijd van sommige mensen veel hoger ligt dan hun geboortedatum doet vermoeden.

Waarom u misschien 20 jaar ouder bent dan uw echte leeftijd

© iStock

Misschien hebt u het wel al gemerkt op reünies, maar het is nu ook wetenschappelijk bevestigd: sommige mensen worden veel sneller oud dan anderen.

Uit een studie van bijna duizend 38-jarigen, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, blijkt dat de biologische leeftijd van de meesten dicht bij hun aantal verjaardagen ligt, maar dat anderen ofwel veel jonger of veel ouder waren.

De wetenschappers onderzochten 18 fysiologische markers, zoals bloeddruk, de lever, long- en nierfunctie, het cholesterolgehalte, de cardiovasculaire fitheid en het metabolisme, op de leeftijden van 26, 32 en 38 jaar om de biologische leeftijd van elke deelnemer te bepalen.

Zware tol

Voor sommigen hadden de voorbije jaren amper hun tol geëist. Anderen hadden minder geluk. Een groot aantal deelnemers had een biologische leeftijd van in de 50. Een 'extreem geval' van een 38-jarige had zelfs een biologische leeftijd van 61 jaar. 'Het overgrote merendeel is biologisch in de 40 of jonger, maar een handvol gevallen was in slechte staat. In de toekomst zullen we meer te weten komen over de verschillende levensijl die snelle en trager ouder wordende mensen leiden', vertelt Daniel Belsky van de Duke University in North Carolina aan The Guardian. Zo zouden naast de levensstijl ook de medische geschiedenis, familieomstandigheden en stress, bijdragen tot de snelheid waarmee iemand ouder wordt.

'De opzet van de studie was om na te gaan of we veroudering konden meten bij jonge mensen', gaat Belsky verder. ''Het wordt steeds duidelijker dat veroudering de echte oorzaak is van veel van de ziektes en aandoeningen waarmee we worden geconfronteerd, maar onze bestaande wetenschap is vooral gebaseerd op veroudering bij oudere mensen die al aan veel ouderdomsaandoeningen lijden.'

'Het ultieme doel is om uiteindelijk de veroudering zelf in plaats van de verschillende afzonderlijke ziektes aan te pakken', besluit Belsky.

Lees meer over:

Onze partners