Waarom sommige partners elkaar niet met aids kunnen besmetten

Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Sommige mensen kunnen elkaar niet met het aidsvirus besmetten.

Immunoloog Wim Jennes van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen publiceert met zijn collega’s een intrigerende studie in het vakblad Blood, die steunt op de vaststelling dat bij sommige getrouwde koppels in Senegal het aidsvirus niet van een besmette partner naar de andere wordt doorgegeven, zelfs niet na jaren van onbeschermde seks.

Het resultaat wordt in verband gebracht met inzichten uit de strijd tegen leukemie. Die leunt tegenwoordig op een stamceltransplantatie om de zieke witte bloedcellen van een patiënt te vervangen. Daarbij wordt een donor gezocht wiens stamcellen genetisch zo veel mogelijk op die van de patiënt lijken, om de kans op afstoting te verminderen. Maar er zijn situaties bekend waarin een patiënt béter genas na behandeling met genetisch nogal sterk verschillende stamcellen, omdat de afweercellen van de donor zich met succes tegen de leukemiecellen van de patiënt keerden.

Diversiteit loont
De aidsonderzoekers stelden vast dat een vergelijkbare genetische ‘mismatch’ tussen twee partners de overdracht van het aidsvirus kan verhinderen, omdat het virus minder kans krijgt om het nieuwe lichaam te koloniseren doordat de afweercellen van het ontvangende lichaam zich krachtig keren tegen de virusdragende cellen die zijn binnengekomen.

Het inzicht kadert mooi in de vaststelling dat mensen dikwijls onbewust aangetrokken worden door partners die genetisch nogal sterk van henzelf verschillen, onder meer inzake de opbouw van hun afweersysteem. Diversiteit kan lonend zijn. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content