Waarom oude Egyptenaren enkel seks hadden in de zomer

Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Ondanks de verschroeiende hitte tijdens de zomer in het Oude Egypte hadden de oude Egyptenaren voornamelijk in juli en augustus seks.

Uit onderzoek blijkt dat in het Oude Egypte 20 procent meer baby’s geboren werden in maart en april en dat daardoor in die periode ook meer vrouwen aan de gevolgen van een bevalling bezweken.

Archeologen, die in de Egyptische Dakhlaoase in een 1.800 jaar oude begraafplaats 765 graven blootlegden, bepaalden aan de hand van hun positie ten opzichte van de zon in welke maand elke persoon gestorven was, zo meldt Live Science. Onder de opgegraven resten waren 124 baby’s die stierven tussen de 18 en 45 maanden na de conceptie.

Uit deze informatie konden de wetenschappers afleiden in welke periode de baby’s geboren waren en welke periode in het Oude Egypte de meest populaire was voor een partijtje seks.

Verrassend

De uitkomst van het onderzoek, dat onlangs werd voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for American Archaeology in Honolulu, is opmerkelijk omdat men ervan uitgaat dat in andere oude mediterrane culturen juist minder baby’s werden gemaakt tijdens de hete zomermaanden omdat de hitte het libido en mogelijk de kwaliteit van het sperma beïnvloedde.

Waarom deden de Egyptenaren het dan wel bij temperaturen van om en bij de 40 graden? Dat zou volgens de onderzoekers wel eens te maken kunnen hebben met de overstromingen van de Nijl. De inwoners van de Dakhlaoase geloofden namelijk dat de rivier een sleutelrol speelde in de vruchtbaarheid van het land. De overstromingen gebeurden tijdens de zomermaanden. Het fenomeen zou zelfs tot in de jaren 1920 en 1930 zijn blijven duren, blijkt uit geboortecijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het rurale Egypte.

In januari was het aantal bevruchtingen dan weer het laagst. Dat zou volgens de onderzoekers te maken hebben gehad met het christelijke gebruik van seksuele onthouding tijdens de advent en de vastentijd. Egypte was een tijd lang onder het gezag van het Romeinse Rijk waardoor het christendom in Egypte wijdverspreid was.

Krokodillenmest als anticonceptie
Tot slot suggereert het duidelijke geboortepatroon ook dat er in het Oude Egypte een vorm van contraceptie werd gebruikt. Dat blijkt ook uit oude Egyptische documenten. Zo heeft een bepaald anticonceptiemiddel krokodillenmest en honing als ingrediënten. Hoe het middel in het lichaam ingebracht werd, is niet duidelijk. Misschien was het idee om krokodillenmest te moeten innemen al voldoende om geen zin meer te hebben in seks. Een prima voorbehoedsmiddel dus. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content