Waarom kinderen krijgen ongezond is

12/04/11 om 13:33 - Bijgewerkt om 13:33

Vooral voor vrouwen is kinderen krijgen slecht voor de gezondheid.

Waarom kinderen krijgen ongezond is

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat moeders een hogere Body Mass Index hebben en minder gezond eten dan vrouwen zonder kinderen, zo schrijft Time Magazine.

Ouders zijn vatbaarder voor een ongezonde levensstijl, hoewel ze eigenlijk een voorbeeld voor hun nageslacht zouden moeten zijn. Maar het ouderschap brengt ook heel wat druk met zich mee en een pizza in de oven gooien is soms gewoon handiger dan te beginnen goochelen met kikkererwten en groene groenten.

Wetenschappers van de universiteit van Minnesota bestudeerden 838 vrouwen en 682 mannen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat moeders 4,5 uur per week bewegen en 2.360 calorieën eten, terwijl kinderloze vrouwen 6 uur per week sporten en 1.992 calorieën innemen.

"Het verschil is opvallend", zegt hoofdonderzoekster Jerica Berge, "Waarschijnlijk zijn die 368 calorieën het resultaat van het niet kunnen laten liggen van de etensrestjes van de kinderen."

Vaders

Ook blijkt uit het onderzoek dat zowel vaders als moeders minder bewegen dan hun kinderloze medemens, maar vreemd genoeg lijkt het BMI van de vader, in tegenstelling tot dat van de moeder, daar minder onder te lijden.

Een gebrek aan tijd is de reden waarom ouders minder gezond eten en minder vaak sporten. Daarom raadt Jerica Berge aan om tijd te besparen door de kinderen bijvoorbeeld te laten helpen in het huishouden. Ook kunnen de moeders evengoed een balletje meetrappen met de kinderen in het park. "Integreer fysieke activiteit in de tijd die je met je kinderen doorbrengt omdat het anders toch niet zal gebeuren", aldus Berge.

De studie werd maandag gepubliceerd op de website van het wetenschappelijke magazine Pediatrics.

Lees meer over:

Onze partners