Waarom het tijd is om nog eens naar de maan te gaan

14/06/16 om 08:51 - Bijgewerkt om 08:57

Mars is momenteel 'the galactic place to be' voor heel wat ruimtevaartorganisaties, maar ook de interesse voor de maan lijkt terug van weggeweest. En dat is een goede zaak.

Waarom het tijd is om nog eens naar de maan te gaan

Een voorstelling van de maanbasis die de ESA wil bouwen. © ESA

Sinds 2010 zet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA volop in op een missie naar Mars in 2030. Ook privébedrijven zoals SpaceX van Elon Musk willen zelfs al tegen 2024 een Marskolonie stichten. En kolonisten zijn er ook genoeg. Het project Mars One slaagde er de laatste jaren in om honderden mensen bereid te vinden om hun laatste dagen op Mars te slijten. Een terugkeer naar de Aarde is immers vooralsnog niet mogelijk.

Maar een kolonie op Mars is ingewikkelder dan veel mensen zich realiseren. De technologieën die nodig zijn om astronauten op weg naar en op de rode planeet zelf in leven te houden, zijn nog niet eens uitgevonden. Van de technologieën die wel al beschikbaar zijn, weten we dan weer niet of ze in de ruimte zullen standhouden. Bovendien kost een trip naar Mars honderden miljarden dollars. Geld dat niemand heeft.

'Waar we al geweest zijn, moeten we niet meer terug naartoe'

Experts denken daarom dat we onze focus beter van Mars terug naar de maan verleggen, ondanks het feit dat de Amerikaanse president Barack Obama dat in 2010 nog afraadde. 'Waar we al geweest zijn, moeten we niet meer terug naartoe', zo sprak hij in een toenmalige speech die zijn ruimtevaartbeleid uit de doeken deed.

Delen

De maan kan ons iets leren over leven op een andere planeet, net zoals het Internationaal Ruimtestation (ISS) ons van alles heeft bijgebracht over het leven in de ruimte.

Het kan verkeren. Ooit was de maan het middelpunt van een wedloop tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, maar nadat de laatste astronaut Eugene Cernan de maan in 1972 verliet, werd het er plots stil. Toch zou een terugkeer naar de maan een goede zaak zijn voor de ruimtevaartsector. Onze natuurlijke satelliet is een uitstekende uitvalsbasis voor een kolonisatie van Mars. De maan kan ons iets leren over leven op een andere planeet, net zoals het Internationaal Ruimtestation (ISS) ons van alles heeft bijgebracht over het leven in de ruimte. Zo hebben we in het ISS bijvoorbeeld ontdekt wat het gebrek aan zwaartekracht doet met een lichaam.

De maan kan ons ook leren hoe we een plek kunnen creëren om te overleven op het oppervlak van een vreemde planeet. Bovendien is er op zowel Mars als de maan heel wat stof aanwezig dat de hardware in de war kan sturen. De gevolgen daarvan kunnen getest worden op de maan.

Dat beseft ook de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Verschillende Europese landen werken samen om op onze zusterwereld een 'maandorp' op te zetten als basis voor wetenschappelijk onderzoek, de ontginning van grondstoffen en zelfs toerisme. Al zijn dat voorlopig enkel nog maar fantasieën dan concrete plannen.

Ook de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft grootse plannen met de maan. De Russen willen er een hoogtechnologische maanbasis uitbouwen, met zowel menselijke habitats als wetenschappelijke laboratoria, een lanceerbasis voor ruimtetuigen en een astronomisch observatorium. En China heeft zelfs een primeur. Dat land wil in 2018 als eerste een onbemande ruimtesonde laten landen op de achterkant van de maan. Daarnaast wil het tegen 2020 een permanent ruimtestation in een baan rond de maan te brengen.

Nieuwe wedloop

Tot slot lijkt ook het Amerikaanse Congres meer en meer gewonnen om het 'We're not going back'-beleid van Obama terug te draaien. Zo moet de NASA zich in eerste instantie concentreren op het oprichten van een maanbasis waar toekomstige technologieën kunnen worden getest in plaats van asteroïdes te vangen en Marsmissies voor te bereiden.

Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal zal de Amerikaanse overheid binnenkort ook een missie goedkeuren van de ruimtevaart-startup Moon Express om eind 2017 af te reizen naar de maan 'voor de exploratie en commerciële exploitatie van de maan'. De maan heeft immers nogal wat grondstoffen die op de Aarde eerder zeldzaam zijn. Hoe die exploitatie gereguleerd moet worden, is voorlopig nog niet duidelijk.

Moon Express is trouwens een van de 16 bedrijven die momenteel in de running zijn voor de Google Lunar X prize, die 20 miljoen dollar uitreikt aan het eerste team dat erin slaagt een private ruimtesonde kan laten landen op de maan en haar 500 meter kan laten rijden met foto's en video's als bewijs.

En zo begint de wedloop naar de maan weer helemaal opnieuw. (TE)

Onze partners