Waarom heeft kaas gaten?

© iStock

Zwitserse onderzoekers hebben eindelijk een oplossing gevonden voor het eeuwenlange kaasmysterie.

Deeltjes hooi, die zich in de melk bevinden, zijn er de oorzaak van dat sommige kaassoorten als Emmental en Appenzell naast kaas ook gaten bevatten. De oorzaak van het eeuwenlange kaasmysterie werd ontdekt door vorsers van het Zwitserse onderzoeksinstituut Agroscope.

In een communiqué laat het instituut weten dat de kaasgatenvorming niet uit het toeval voortspruit. De ontdekking zorgt er voor dat eenieder eerlang kaas kan bestellen met een gewenst aantal gaten. Door met de dosering van de microdeeltjes hooi te spelen, kan dat aantal namelijk bij voorbaat vastgesteld worden.

Om deze conclusie te bereiken, hebben de wetenschappers 130 dagen lang de vorming van gaten in de kaas bestudeerd.

Agroscope bewijst meteen ook dat de Amerikaanse wetenschapper William Clark geen kaas van gaten had gegeten. De man poneerde in 1917 de hypothese dat het fenomeen toe te schrijven was aan bacteriën die koolstofmonoxide produceren. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content