Waarom de wereld binnenkort (niet) vergaat

© Reuters

Toegegeven, u bent ongetwijfeld nuchter genoeg om te weten dat u op 22 december vol levenslust weer aan een nieuwe dag begint. Toch blijft de angst voor het ‘het einde van de wereld op 21 december’ bestaan.

Eens om de zoveel jaar wordt het einde der tijden voorspeld. Ook in de 21e eeuw. Je zou haast geloven dat dat doemdenken in ons bloed zit. We kijken er zelfs naar uit. De opkomst van het internet, waar iedereen de meest waanzinnige theorieën kan verkondigen en verspreiden, doet daar natuurlijk geen goed aan. Helaas zijn er wereldwijd heel wat mensen die de komende week met de daver op het lijf tegemoet gaan.

Laat ons dan maar meteen duidelijk zijn: de wereld zal NIET vergaan op 21 december, gewoonweg omdat de Maya’s – de zogezegde onheilspellers van dienst – het einde van de wereld helemaal nooit hebben voorspeld. De Maya’s hebben tot grote frustratie van hun huidige nakomelingen zelfs niets te maken met de hele ‘einde der tijden’-heisa.

Sciencefiction
Het zijn daarentegen enkele westerse onderzoekers die in de jaren 60 ontdekten dat de Mayakalender van de Lange Telling op 21 december 2012 (de laatste dag van de dertiende baktun) stopt en dat er verder in geen enkel van de overigens maar weinig bewaarde Mayadocumenten melding wordt gemaakt van een latere datum. Niet geheel verrassend, aangezien de Maya’s in die tijd niet de meteen de grootste sciencefictionschrijvers waren.

Ondertussen zijn er al verschillende Maya-inscripties gevonden die wél verwijzen naar gebeurtenissen na het einde van de dertiende baktun, zoals de verjaardag van de kroning van Pacal de Grote in 4772.

En áls de Mayakalender dan al op een bepaald moment zou eindigen, betekent dat nog niet dat ook de wereld eindigt. De Maya’s waren wellicht snugger genoeg geweest om op dat moment een nieuwe kalendercyclus te beginnen met grotere eenheden. Alleen hadden ze dat duizenden jaren geleden simpelweg nog niet nodig. Dus, no panic.

Rekenfout
Onlangs raakte trouwens bekend dat de wetenschappers een rekenfout hebben gemaakt en dat de kalender pas over twee eeuwen eindigt, in 2208. In de rand werd dan ook maar vermeld dat het einde van de kalender niet echt het einde van de wereld betekent, maar het begin van een nieuwe cyclus, of het begin van een Nieuwe Mens, wat dat ook moge betekenen.

Eigenlijk kunnen we de 2012-theorie vergelijken met de hele heisa rond de millenniumbug die in het jaar 2000 alle computers zou doen tilt slaan omdat alle eenheden op hun einde liepen. Het jaar 1999 vloeide echter probleemloos over in het jaar 2000.

Trouwens, zo gemakkelijk is het leven of de mens niet uit te roeien op deze Aarde. Eerdere rampen hebben ooit 90 procent van al het leven op Aarde uitgeroeid. Toch wist dat leven zich te herstellen. Ook de mens is een hardnekkig beestje. Zo waren er tijdens de ijstijden amper nog mensen in leven. En kijk nu…

Maar hoe hard wetenschappers ook proberen om de 2012-theorie te ontkrachten, toch blijven mensen erin geloven. Vanwaar komt die fascinatie voor de apocalyps? Volgens onderzoeker Lorenzo Di Tommaso geeft de idee van een apocalyps mensen hoop. Men ziet er een verlossing in om aan de negatieve dingen in de wereld te ontsnappen of een hoop om de vijanden te bestraffen en op het niveau van een hogere kracht te komen. Hoe onzekerder de toekomst, hoe groter het geloof in het einde van de wereld.

Gedaan over 5 tot 10 miljard jaar
Toch moeten we u teleurstellen. Ooit komt er een einde aan deze wereld. Wanneer bijvoorbeeld de Zon een rode reus wordt, zal ze de Aarde nagenoeg opslokken. Volgens de Volkssterrenwacht Mira zal dat pas over 5 tot 10 miljard jaar gebeuren. De kans dat we door een andere natuurramp, zoals een meteoriet of een megavulkaanuitbarsting, getroffen worden, is in een tijdspanne van een mensenleven behoorlijk klein. De kans dat de mens zichzelf vernietigt, is duizend keer groter.

Dus, geniet alvast van uw kerstmaal. En wij kijken al uit naar een nieuwe bewering van het einde van de wereld om te ontkrachten. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content