Waarom de IQ-test voor honden goed nieuws is voor onze gezondheid

08/02/16 om 11:36 - Bijgewerkt om 11:35

De IQ-test voor honden betekent een mogelijke doorbraak in het beter begrijpen van de link tussen intelligentie en gezondheid bij de mens.

Waarom de IQ-test voor honden goed nieuws is voor onze gezondheid

© iStock

Experts van de London School of Economics en de universiteit van Edinburgh hebben ontdekt dat intelligentie bij honden op eenzelfde manier werkt als intelligentie bij de mens. Dat betekent dat slimme viervoeters die het goed doen in één bepaalde taak, doorgaans ook andere taken succesvol vervullen, net zoals bij de mens.

Het IQ van 68 border collies werd onderzocht aan de hand van een reeks cognitieve testen die ze moesten uitvoeren. Zo moesten ze hun weg vinden naar een bord hondenvoer die ze konden zien, maar achter een barrière lag. Bij een andere opdracht waarbij de honden twee borden voeder kregen aangeboden, werd gekeken of de honden de grotere portie wisten te kiezen. De dieren die op een van de taken goed scoorden, haalden ook een meer dan gemiddeld resultaat bij de andere taken.

Maar wat heeft dit nu met de gezondheid van de mens te maken? Uit recente studies blijkt dat slimmere mensen langer lijken te leven, maar dat is moeilijk te bewijzen omdat ook bepaalde levensstijlkeuzes, zoals roken, alcohol drinken en een slecht dieet, een grote impact hebben op onze gezondheid. De onderzoekers geloven dat als ze kunnen bewijzen dat ook slimme honden langer leven, ze de dieren kunnen gebruiken voor het onderzoek naar chronische gezondheidsproblemen, zoals dementie. Honden zijn immers een goed studieobject omdat ze geheelonthouders zijn. (TE)

Lees meer over:

Onze partners