Waarom David Beckham bekakt praat

21/04/13 om 08:02 - Bijgewerkt om 08:02

David en Victoria Beckham zijn het voorbije decennium steeds chiquer gaan praten.

Waarom David Beckham bekakt praat

© Reuters

Het typische 'working class'-accent van voetballer David Beckham is na zijn verhuis naar Los Angeles in 2007 steeds meer naar het achterplan verdween. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Manchester in het kader van een studie naar de wijze waarop veranderende levensomstandigheden bij mensen hun uitspraak van woorden beïnvloedt.

In Europa liet Becks nog in 80 procent van de gevallen de letter H vallen aan het begin van het woord. Eenmaal in de VS bezondigde de Britse stervoetballer zich nog slechts in 20 procent van de gevallen aan dat Cockney-trekje.

Hogere sociale status

"Beckham corrigeert zichzelf zelfs te veel. Hij spreekt de H nu ook uit in woorden wanneer dat niet vereist is. Een deel van de verklaring ligt in de VS, waar ze de H-klank vaker uitspreken, maar ik denk dat het einde van zijn Cockney-uitspraak ook gelinkt is aan zijn rol als ambassadeur voor de Olympische Spelen en de bijhorende hogere sociale status", stelt vorser Charles Boorman op de website van de Britse openbare omroep BBC.

Ook zijn echtgenote Victoria klinkt steeds chiquer. In de jaren negentig sprak de toenmalige Spice Girl in amper 25 procent van de gevallen de letter L correct uit in woorden als "all". Na haar doortocht in de mondaine kringen van Madrid, Hollywood en Milaan is ze blijkbaar alsnog Posh Spice aan het worden, want ze spreekt de L intussen correct uit in bijna de helft van de gevallen.

Pratende kameleons

Taaldocent Laurel MacKenzie bevestigt dat ook de uitspraak van woorden ook bij volwassenen een dynamisch gebeuren blijft. "De algemene veronderstelling is dat onze uitspraak zo goed als vastligt eenmaal we de puberteit achter de rug hebben, maar recent onderzoek heeft aangetoond in welke mate we kameleons kunnen zijn in de wijze waarop we praten. Factoren als sociale mobiliteit en geografische locatie hebben een impact op de wijze waarop volwassenen woorden uitspreken." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners