Waarom Beyoncé een vlieg is

22/10/12 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

De naamgeving van nieuw ontdekte dier- en plantensoorten is onderworpen aan allerlei strikte regels, maar soms komen wetenschappers creatief uit de hoek.

Waarom Beyoncé een vlieg is

Dat niet alle wetenschappers inspiratieloos zijn, mag blijken uit de benaming van sommige planten en dieren. Zo werd recent nog een pas ontdekte diepzeeworm genoemd naar het bizarre Star Wars-figuurtje Yoda, zo schrijft natuurbericht.be.

Beyoncé
Vorig jaar haalde de ontdekking van een nieuwe Australische vlieg ook al uitgebreid de media. Door de gele beharing op het achterlijf leek het alsof het beestje een gouden kont had. Dat deed de wetenschappers die het diertje beschreven aan de zangeres Beyoncé denken. En zo geschiedde: de vlieg gaat voortaan door het leven als Scaptia beyonceae.

Dat dieren naar personen genoemd worden, is al een oud gebruik dat uit de achttiende eeuw stamt, schrijft natuurbericht.be. Daarbij is het wel de gewoonte dat de ontdekker het dier niet naar zichzelf noemt, maar naar een tijdgenoot of een belangrijk historisch figuur: zo gaat de Kuifaalscholver door het wetenschappelijke leven als Phalacrocorax aristotelis, een eerbetoon van Linnaeus aan Aristoteles.

Zwart slavinnetje

De vereerde figuren waren vaak zelf toonaangevende personen, maar soms ook niet. De achttiende-eeuwse ontdekkingsreiziger François Levaillant noemde een nieuwe opvallende vogel, de Narina Trogon, naar een zwart slavinnetje Narina, met wie hij een korte maar vurige relatie had. Nog nooit had hij zo'n mooie vogel gezien en de link met zijn schitterende zwarte parel was dan ook gauw gelegd. (TE)

Creatief met namen

Yoda purpurata: een purperroze diepzeeworm met uitstekende flappen die lijken op Star Wars' Yoda's puntige oren.

Pachygnatha zappa: Afrikaanse spin genoemd naar zanger Frank Zappa.

Dendrosophus stingi: Colombiaanse boomkikker, genoemd naar Sting omwille van zijn inzet voor het behoud van het regenwoud.

Onze partners